Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštro po Pupovcu

Udruge branitelja: "Neumjesno je da se od jedne ugostiteljske tučnjave napravi državni problem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge veterana, branitelja i specijalne policije izrazile su u srijedu očekivanje od DORH-a i MUP-a da provedu istragu protiv Milorada Pupovca zbog sumnje na povredu ugleda Republike Hrvatske, ocjenjući da čelnik SDSS-a svojim izjavama destabilizira Hrvatsku.

Na početku konferencije za novinare pročitali su pismo u kojem od vladajućih traže da se utvrdi eventualna kaznena odgovornost protiv Pupovca zbog izjave da je Hrvatska faktor nestabilnosti. "Ako institucije ne reagiraju smatrat ćemo da ga podržavaju", naglasili su.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Slika nije dostupna PRESICA SDSS-a "Dogodio se još jedan napad na Srbe - psovali su mu majku četničku i završio je u bolnici"

Uputit će službeni zahtjev Saboru da se održi tematska sjednica na temu istupa Milorada Pupovca.

"Svjedoci smo nasilja u Kninu, osuđujemo svaki vid nasilja koje ima ime i prezime i neumjesno je da se od jedne ugostiteljske tučnjave napravi jedan državni problem bez ikakvih osnova i indicija da se to potkrijepi.

Kada govorimo o motivima nasilja svjesni smo da oni mogu biti razni, od koristoljublja, nasilja po nacionalnoj osnovi, pa do preljuba...i očekujemo od MUP-a da hitno reagira", rekao je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Zoran Maras.

"Svako normalan mora osuditi nasilje, no očito da u Hrvatskoj nekome to nije u cilju, pa nemile događaje stvara u okvir nacionalne mržnje.

Milorad Pupovac vrši destabilizaciju RH, a može se čak i reći da je produžena ruka velikosrpske politike. Očekujemo da se prekine ustašizacija Domovinskog rata", naglasio je Maras.

Osvrnuo se i na reakciju premijera Plenkovića na istup Milorada Pupovca. "Očekujemo da se Plenković izjasni oko svog koalicijskog partnera koji destabilizira Hrvatsku, no nismo mi ti koji će određivati tko će s kim u koaliciju", napomenuo je.

Od vladajućih traži da se utvrdi ima li u izjavama Pupovca elemenata kaznenog djela. On tvrdi da ima i da se radi o uvredi države.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić istaknuo je da su ovi dani vrhunac kampanje "specijalnog rata". Ocijenio je da je početkom 90-ih u medijima bila ista retorika koja je prethodila balvan revoluciji i agresiji na Hrvatsku.

"Uzrok svega je bila velikosrpska politika i takozvana ugroženost Srba u Hrvatskoj koji su plašili da je Hrvatska ustaška zemlja, sljednica NDH, da smo izvorište fašizma, nasilnici, ekstremisti. To nam i danas ponavljaju, obrazac je isti", ocijenio je Maretić te se složio s Marasom da je riječ o destabilizaciji Hrvatske.

Konferenciju za novinare organizirale su Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene