Obavijesti Video Pretražite Navigacija
strava u zagrebu

Oglasio se Centar za socijalnu skrb o dječaku koji je u strašnom stanju doveden u Klaićevu: ''S majkom smo se već ranije susretali''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dječak kojeg je u zagrebačku Klaićevu bolnicu u subotu dovela potresena žena u 50-im godinama plakao je od bolova. O svemu se oglasio i Centar za socijalnu skrb čija je ravnateljica kazala da su se s majkom ranije susretali, ali nije bilo nikakvih postupanja u toj obitelji.

U Klinici za dječje bolesti potvrdili su da je dječak rođen u listopadu 2016., u subotnjim jutarnjim satima, u pratnji susjede, zaprimljen na hitni prijam sa sumnjom na fizičko zlostavljanje. Bio je i pothranjen i prestrašen.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Nestao je Angel Tarandek Jeste li ga vidjeli? Policija moli za pomoć: Drugi put u mjesec dana nestao je Angel

Nakon dijagnostičke obrade i pregleda, liječnici su ustanovili da dijete ima svježi prijelom desne nadlaktične kosti, ali i stare prijelome te po cijelom tijelu ožiljke za koje se sumnja da su nastali gašenjem opušaka na dječjoj koži.

Žena koje je dovela dijete navodno je objasnila kako joj je u subotu ujutro na vrata pozvonila susjeda (19) i zamolila je da dječaka odvede na hitnu jer je prije nekoliko dana pao i ozlijedio se. 

Dječak je stabilno, liječnici saniraju na njegovom tijelu i do daljnjeg će ostati u bolnici. ''Dijete ima svježi prijelom nadlaktice koji mu je medicinski zbrinut. Imobiliziran je i uspostavljen je kontinuitet kosti, ali medicinskom evaluacijom nađeni su stari prijelomi obje podlaktice i to specifično u srednjoj trećini što obično bude kada se dijete obrani od nekakvog stranog nasrtaja'', kazao je docent Stjepan Višnjić, predstojnik klinike za krirugiju.

Kako doznajemo, danas bi ga trebala posjetiti majka, ali to neće učiniti sama, već će morati imati pratnju.  Djevojka (19), koja je dječaka predala susjedi, rekla je da je dječak u dobi od 2,5 godina, kojega čuva, prije nekoliko dana pao niz stepenice i da misli da se teško ozlijedio. Desna ruka mu je bila natečena i boljela ga je na dodir. Ta je djevojka ispričala i da ne može voditi dijete u bolnicu jer zbog nekih svojih strahova ne izlazi iz stana, javljaju 24 sata.

Majka poznata Centru za socijalnu skrb

Kako doznajemo, obitelj dječaka nije bila pod nadzorom socijalne skrbi. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tatjana Brozić rekla je medijima da se Centar već ranije susreo s majkom dječaka. ''Mi smo se s majkom ranijih godina susretali. Nikakvih postupanja iz obiteljsko pravne zaštite nije bilo, a u zadnje vrijeme nije bilo nikakvih postupanja. Pogotovo nije bilo nikakvih najava da ona odlazi raditi i da ostavlja dijete. Nikakvih'', kazala je Brozić. Dodaje da se radi o jednoroditeljskoj obitelji, odnosno da se ne zna gdje je dječakov otac.

Brozić je kazala i da će odmah nakon obrade obitelj ići u postupak. ''Imamo više postupaka. Prvo, i policija radi svoj postupak jer je dijete zlostavljano. Znači, tu ide i kazneni postupak. Što se tiče nas, mi, kao i uvijek, reagiramo promptno. Dijete je sada ovdje, u ponedjeljak ga odmah idemo posjetiti, idemo vidjeti što je s obitelji. Sve mjere iz Obiteljskog zakona koje su nam dostupne, nakon procjene i nakon plana idu odmah u obradu i postupak'', rekla je ravnateljica Centra.

Tatjana Brozić ističe odluku o oduzimanju djeteta roditeljima donosi sud, a ne Centar za socijalnu skrb, pa će tako biti i u ovom slučaju. ''Mi pokrećemo postupak i dajemo prijedlog sudu. Dakle, sud donosi odluku oduzima li se dijete, povjerava li se na čuvanje. Znači, kad mi utvrdimo sve elemente ovog slučaja mi ćemo vjerojatno dati takav prijedlog, ja to ne mogu odmah reći, ali prijedlog da se dijete povjeri nekome drugome, da se oduzme. Bilo koji oblik obiteljsko-pravne zaštite ćemo mi poduzeti. Ova drastična mjesta ovisi i o odluci suda'', poručila je Brozić.

Iz policije kažu da je kriminalistička obrada u tijeku. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene