Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na čemu će temeljiti obranu?

Todorić će se pozivati pred britanskim sudom na politički progon, no hoće li tražiti i azil?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Ivicom Todorićem je proces u kojem tek treba dokazati svoju nevinost. Londonski sud morat će uvjeriti da će mu u Hrvatskoj biti onemogućeno pravo na pravično suđenje.

Pravni stručnjaci pak poručuju, to neće biti lako dokazati, jer Hrvatska nije država u kojoj se značajno krše ljudska prava ili provode politički progoni.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije Ivica Todorić u intervjuu na Dnevniku Nove TV, arhiva (Foto: Dnevnik.hr) ''ozbiljne optužbe za prijevaru'' Sud u Londonu odlučio: Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj: ''Malo sam razočaran, ali idem dalje u fight''

Svoju stranu priče, poručio je iz Londona Ivica Todorić, nastavit će iznositi. Dosad se i na blogu branio, da se protiv njega vodi politički progon, da premijer suspendira njegova ljudska prava, potpredsjednica Vlade prijeti, putem Lex Agrokora oteli su mu imovinu, te da su mu povrijeđena ljudska prava.

Na sudu se protivio izručenju navodeći da u Hrvatskoj neće imati pravo na pravično suđenje. Stručnjakinja za gospodarsko kazneno pravo pak podsjeća na čemu je fokus u postupku protiv Todorića.

"Upravo zlouporaba povjerenja koje je ključno gospodarsko kazneno djelo. Znači ako i govorimo o nekakvom političkom progonu eventualnom moramo biti svjesni i za šta bi se eventualno teretio g. Todorić i o čemu će se danas sutra trebati raspravljati u kaznenom postupku", pojašnjava Sunčana Roksandić Vidlička s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Uzima se u obzir, kaže i je li Todoriću bila uskraćena prisutnost u medijima. "Ono što mogu reći da sam ja primijetila dosad da su njegove izjave bile prenošene, da su njegove izjave bile prisutne u medijima i da g. Todorić ima pravo podnijeti kaznenu prijavu o kojoj će se poslije raspravljati", kaže Roksandić Vidlička.

Kaznenu prijavu je već podnio, protiv fonda Knighthead, Ante Ramljaka i Martine Dalić, koja je u četvrtak u Dnevniku Nove TV naglasila da političkog progona nema. "Dok je Agrokor šutio, dok je gospodin Todorić šutio, Vlada RH je jasno ponavljala da je problem takav u privatnoj kompaniji, da ga treba riješiti vlasnik, da ga treba riješiti Uprava. Bez njegovog zahtjeva, aktiviranja zakona ne bi bilo", rekla je Dalić.

Uz pravo na vlasništvo i pravo na pravično suđenje, Velika Britanija može odbiti Europski uhidbeni nalog i zbog nečije bolesti, diskriminacije u državi koja ga traži ili kršenja ljudskih prava.

Mnogo je špekulacija da će Todorić u Britaniji tražiti politički azil, no zasad je sigurno da će se pozivati na politički progon.

"Objektivno, ako uzmemo u obzir činjenice koje jesu, vezano za sve ono što se događalo prije otvaranja istrage, mislim da nikakve šanse nema da bi se moglo zaključiti na sudu u UK da se radi o političkom progonu", ističe Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Todorićeva obrana trebat će sud uvjeriti u suprotno.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene