Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završeno ročište u Sarajevu

Tužiteljstvo BiH se protivi izručenju, Mamić na sudu poručio: "Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane suce"

Sud Bosne i Hercegovine danas je odlučivao o novom zahtjevu Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića.

Zdravko Mamić na sud u Sarajevu stigao je u pratnji odvjetnika, a na pitanje novinara što očekuje od današnjeg ročišta kratko je rekao: "Pa nisam ja paket da me izruče", čuje se na snimci Dnevnog avaza

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati" Zoran i Zdravko Mamic bivši nogometaši Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne sjećam se da sam primio novac"

Tužitelj Oleg Čavka usprotivio se izručenju jer nisu ispunjene pravne pretpostavke. Čavka je kazao da zamolnica Hrvatske pravno formalno zadovoljava standardne, ali da se djela u BiH za koja se Mamić tereti drugačije tretiraju. Radi se o primanju i davanju mita za što se u BiH može osloboditi ako počinitelj to prijavi, a prema zakonu je potrebno da je za kazneno djelo zapriječena kazna od najmanje godinu da bi došlo do izručenja, objasnio je Čavka, piše Dnevni avaz.

Sucu Mirsadu Striki obratio se i Zdravko Mamić koji je naglasio da mu je "sve politički montirano jer je suce prijavio za korupciju".

"Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane suce koji su me reketirale, a ne da traže moje izručenje", kazao je Mamić.

Mamićev odvjetnik Davor Martinović rekao je kako je jasno da nema uvjeta za izručenje, piše Klix.ba.

"Nije uopće pitanje hoće li Zdravko Mamić biti izručen u Republiku Hrvatsku, nego zašto je došlo do ove molbe“, rekao je Martinović pa nastavio: "U djelu za koje se traži njegovo izručenje, minimalna zapriječena kazna je šest mjeseci, a prema Konvenciji o ekstradiciji i Ugovoru o izručenju između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, minimalna zapriječena kazna mora biti godinu, odnosno četiri godine. Tako da sva priča pada u vodu.“

Podsjetimo, mnistarstvo pravosuđa RH uputilo je krajem srpnja Ministarstvu pravde BiH novi zahtjev za izručenje Zdravka Mamića nakon što je Županijski sud u Zagrebu njemu i njegovom bratu Zoranu odredio pritvor zbog sumnji da je sucima osječkog Županijskog suda davao mito kako bi ga oslobodili optužbi za izvlačenje milijuna kuna iz GNK Dinamo.

Odluka Suda BiH je nepravomoćna, a na nju će se nezadovoljna strana moći žaliti.

Zdravko i Zoran Mamić pravomoćno su osuđeni u Hrvatskoj na šest i pol, odnosno na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija.

Zdravko Mamić je u BiH pobjegao još u lipnju 2018. godine, uoči izricanja prvostupanjske presude. Brat Zoran mu se ondje pridružio ove godine nakon što je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj. Obojica su zatražila da kazne izdržavaju u BiH.

"Nikad u životu se neću vratiti, pa nisam budala"

Zdravko Mamić u lipnju 2021. u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao je kako se u Hrvatsku ne misli vratiti te kazao da će u BiH tražiti i politički azil. O davanju mita sucima kazao je kako od Hrvatske očekuje oprosnicu.

"Naravno, to je jedino normalno. To mi trebaju dati u sedmoj brzini. Nikad u životu se neću vratiti, pa nisam budala. Dok sam tu u Bosni i Hercegovini mogu pomoći hrvatskoj vladi i građanima da riješe te luđake. Ja ću tražili i politički azil jer ovdje se radi o svim namještenim procesima protiv mene i moje obitelji. Ovdje je klasična eliminacija jedne obitelji", rekao je tada Mamić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene