Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik slučaj

Pod povećalom DORH-a moglo bi se naći i poslovanje Uljanika s karlovačkom tvrtkom Nenada Končara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija i Državno odvjetništvo posla imaju i u Uljaniku. Pod njihovim povećalom moglo bi se naći i poslovanje pulskog brodogradilišta s karlovačkom tvrtkom Nenada Končara, čijeg je oca Uprava, koja je sad u istražnom zatvoru, odabrala za prvog strateškog partnera Uljanika.

Novca za plaće prošlo ljeto nije bilo za radnike. A je li ga Uljanik imao za pozajmice drugim tvrtkama?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po čemu će pamtiti 2019. Ovo je bila godina sindikata: Srušena mirovinska reforma, održan najdulji štrajk u povijesti Hrvatske... Slika nije dostupna ''Neljudski zavlače radnike'' IDS: Nijedna vlada nije pokazala takvu aroganciju prema Istri kao ova

Informacija da je 10 milijuna kuna pulsko brodogradilište uplatilo Adriadieselu Nenada Končara, za kupnju agregata od jedne kineske tvrtke, došla je i do ministra Davora Božinovića koji kaže da je i to dio spisa ukoliko su te informacije točne.

U trenutku transakcije - otac Nenada Končara, Danko Končar, bio je strateški partner Uljanika. U Adriadieselu tvrde - nije riječ o pozajmici.

Pozornost se, kažu, želi skrenuti s 12,4 milijuna eura, koliko je Končar posudio Uljaniku za isplatu plaća radnicima. Ali je to i osigurao hipotekom na jednoj od Uljanikovih zgrada.

"To je jedna laž. Ne radi se ni o kakvoj pozajmici, nikada Adriadiesel nije primio nikakvu pozajmicu od Uljanika, nego se radi o obvezno pravnom odnosu. To su dva ugovora o izradi pomoćnih brodskih motora za dvije novogradnje Uljanika'', rekao je Almir Dervišbegović, potpredsjednik Nadzornog odbora Adriadiesela.

S Končarom je, kao član Nadzornog odbora njegove tvrtke bio povezan i IDS-ov Ivan Jakovčić. Na pozive ne odgovara. Premijer Andrej Plenković IDS proziva za prebacivanje odgovornosti. Oni uzvraćaju.

''Ja bi rekao da je žalosno od premijera da proziva IDS i proziva Istru, jer ne znam je li to iz neznanja, a ja bi mu poručio neka da odgovore na određena pitanja'', rekao je Tulio Demetlika.

Premijera brani Milan Bandić. Pronašao je krivce: ''HDZ na istarski način - čitaj IDS. I sve vlade dosada. Treba procesuirati one koji su donosili odluke i tko je postavljao uprave i nadzorne odbore''. A to su, kaže, IDS-ovci.

Šef SDP-a Davor Bernardić, brani i njih, a time i svoju stranku. Jer, u Milanovićevoj vladi izdano je najviše jamstava. I optužuje vladajuće: ''Svaki dan ne rješavanje problema u Uljaniku državu košta dva milijuna kuna.''

Od odgovornosti se peru i sindikalisti, koji su bili godinama u Nadzornom odboru pulskog brodogradilišta.
Uvjeravaju - upozoravali su upravu na nepravilnosti.

Na pitanje o tome je li se mogao obratiti nekome izvan Uljanika - policiji, kada su saznali što se događa, Boris Cerovac kaže: ''I o tome sam razmišljao i pokušavao sam s nekima razgovarati. Ali upozoren sam da ne izlazim van Uljanika.'' I upozorenje - očito poslušao. I sad dok brod tone a istraga traje - svi prebacuju odgovornost.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene