Obavijesti Video Pretražite Navigacija
beroš u problemima?

Sastanak u Ministarstvu zdravstva uoči velikog prosvjeda liječnika: "Podržavamo njihove zahtjeve"

U Ministarstvu zdravstva završio je sastanak s predstavnicima liječnika koji će sudjelovati u najavljenom prosvjedu 24. rujna. Ipak, na sastanak nisu pozvani predstavnici Inicijative mladih liječnika koja organizira prosvjed 24. rujna.

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak s predstavnicima liječnika koji će sudjelovati u prosvjedu 24. rujna. Završio je i sastanak predstavnika Ministarstva, HUBOL-a i KOHOM-a o stanju u zdravstvu.

"Ministar nas je informirao o Zakonu koji se tiče reprezentativnosti Sindikata. Bilo je riječi i o koeficijentima liječnika. Ministar je pozvao liječničke udruge da se očituju o reformi zdravstvenog sustava", kazao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić nakon sastanka. 

Luetić je rekao da će, prema riječima ministra Beroša, paket o reformi zdravstva uskoro biti u javnoj raspravi. 

"Dijelom sam zadovoljan sastankom. Nismo zadovoljni sa sastankom u dijelu gdje izostaje podrška za povećanje koeficijenata plaća za mlade liječnike, specijalizante. Prosvjed nije bio tema razgovora, ali dajemo podršku prosvjedu. Podržavamo zahtjeve inicijative", napomenuo je Luetić.

"Dobar je početak, ali volio bih vidjeti završetak ovog sastanka", kazao je Boris Ujević iz HUBOL-a. 

"Mladi liječnici imaju svoje zahtjeve, koji su legitimni, ali bitno je da se s tih riječi i zahtjeva prijeđe na djelo. Vjerujemo da će barem ova reprezentativnost i koeficijenti upaliti", kazao je Ujević. 

Dopredsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Linda Rossini Gajšak zadovoljna je što će Zakonom biti riješena reprezentativnost Sindikata kako bi mogli pregovarati o zahtjevima sindikata. 

Razgovarali o reformama, ali o provedbi ne

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić izjavila je kako nije nezadovoljna današnjim sastankom, a da su dogovorili da će se -  dogovoriti. "Razgovarali smo o općim načelima zdravstvene reforme, ali o provedbenom planu ne. Mislim da bih pretjerala kad bih rekla da sam zadovoljna ovim sastankom, ali ministar Beroš je izrazio želju za suradnjom. Obećanjima vjerujemo dok nas iznevjere", izjavila je kratko. 

Na sastanak nisu bili pozvani predstavnici Inicijative mladih liječnika koja organizira prosvjed 24. rujna. U Ministarstvu zdravstva za Dnevnik Nove TV objašnjavaju zašto. 

"Tema današnjeg sastanka nije bio najavljeni prosvjed Inicijative mladih liječnika stoga nije bilo potrebe za upućivanjem poziva navedenoj Inicijativi.

Nismo do sada imali priliku realizirati sastanak i ostvariti dijalog sa spomenutom Inicijativom s obzirom da je inicijalno putem medija najavljen prosvjed ispred Ministarstva zdravstva, bez da je direktno kontaktirano Ministarstvo zdravstva. Danas, također iz medija saznajemo da je upućen zahtjev ministru zdravstva za sastankom bez da smo direktno zaprimili zahtjev za sastankom. Vrata Ministarstva zdravstva otvorena su svima koji žele konstruktivni dijalog", napominju.

Zahtjevi liječnika 

Prema riječima Marina Smilovića iz Inicijative, doktora medicine i specijalista kliničke radiologije u Županijskoj bolnici Čakovec, organizatora prosvjeda, nakon nekoliko sastanaka s Komorom, sindikatom i krovnim liječničkim udrugama iz cijele države definirana su četiri glavna zahtjeva.

"Zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, zahtijevamo pregovarati za naša prava, zatim reformu specijalističkog usavršavanja te izmjene uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama", kazao je Smilović na konferenciji za novinare najavljujući prosvjed. 

Dodao je da u svrhu poboljšanja zdravstvenog sustava žele javni natječaj za dovršetak izrade i punu primjenu elektroničkog osobnog zdravstvenog zapisa ili e-Kartona pacijenata te nastavak digitalizacije u zdravstvenim ustanovama.

Također traže rješavanje pitanja prekovremenog rada.  

Pročitajte i ovo Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika nezadovoljni uvjetima Mladim liječnicima prekipjelo: "Očekujem da će ovo biti najveći prosvjed u Hrvatskoj"

Među zahtjevima je i donošenje zakona o radnom i pravnom statusu liječnika ili strukovni kolektivni ugovor i priznavanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata, a traže i jasne smjernice za dijagnostičku obradu najčešćih stanja koja dolaze na OHBP kako bi svi pacijenti svugdje imali istu skrb.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene