Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRIJANJE NA STRUJU

Dalmatinci ljutiti - hoće li na kontinentu ove zime biti toplo, a obala se smrzavati? "Ostat ćemo kao šuplje crivo"

Aktualno Galerija Grijanje: Ilustracija - 3 Grijanje: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Grijanje: Ilustracija - 2 Grijanje: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Grijanje: Ilustracija - 1 Grijanje: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Miro Bulj Miro Bulj Foto: DNEVNIK.hr +2 Struja: Ilustracija Galerija 1/7 >>
Dok nove mjere Europske unije i Vlade ograničavaju rast cijene plina kako bi građanima zima bila toplija, Dalmatinci očajavaju. Ljutito kažu kako će toplo biti u Zagrebu i na kontinentu, a obala, koja se grije na struju, morat će se smrzavati. Tko polugodišnje troši više od 2500 kilovatsati, struja će mu osjetno poskupjeti. U udruzi Potrošač potvrđuju da će Dalmatinci morati ozbiljno štedjeti. A tu su i druga poskupljenja.

Hoće li kontinent i ove krizne zime uživati u kratkim rukavima pored vrućih radijatora, a Dalmatinci štedljivo paliti pećice na struju i po najžešćoj buri? Od 1. listopada, tko bude polugodišnje trošio više od 2500 kilovatsati, plaćat će dramatično skuplju struju. Vlada zato ističe da je uz odluke EU-a ograničila cijene plina, ali Dalmatincima to ništa ne znači jer se mahom griju na struju.

Pročitajte i ovo Tuča u Splitu Snijeg na Dinari Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Pijavica na Šolti, tuča zabijelila Split Grijanje - 5 HEP poručio Neugodne vijest za velik broj Zagrepčana: Zbog puknuća vrelovoda ostali bez grijanja

Grijanje: Ilustracija - 3 Miro Bulj (Foto: DNEVNIK.hr)

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj kazao je da Dalmatinci nemaju alternativu da se griju na plin. Dodaje da će ih se ovako natjerati da se ove zime smrzavaju jer nemaju novca da plaćaju kilovate po skupljoj tarifi.

Grijanje: Ilustracija - 3 Grijanje: Ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ljudi na obali ljuti se jer su sigurni da će im struja poskupjeti ma koliko god štedjeli. Nezadovoljni Stipan ocjenjuje da će Dalmacija ostati kao "šuplje crivo" jer se svi griju na struju. "Ma, ajme, katastrofa."

Najavljuje se i poskupljenje domova za starije

Većina se ne razumije puno u kilovatsate, ali u udruzi Potrošač opisuju kako će kontinent, koji ima radijatorski sistem grijanja, toplane ili plin, moći opušteno uživati u toplini, za razliku od obale u režimu do 2500 kilovatsati. Nenad Kurtović iz udruge Potrošač poručio je da se u Dalmaciji mogu ugrijati jedna prostorija, kupaonica i bojler. "A Zagreb?" pitao se. "U Zagrebu se može kroz te kilovatsate ugrijati cijeli stan i imati neograničeno toplu vodu", upozorio je.

Grijanje: Ilustracija - 3 Struja: Ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak ostao je suzdržan kazavši da će uskoro nešto više reći o toj temi.

Ali, nije struja sve. Nakon najava iz Grada Splita o poskupljenjima splitskih vrtića i školskog dnevnog boravka danas iz Splitsko-dalmatinske županije najavljuju moguće poskupljenje domova za starije od čak 30 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Utjecaj rata u Ukrajini Nijemci pohrlili po električne grijalice zbog straha od nestašice plina: Mogući lokalni nestanci struje?

Pročitajte i ovo Struja MJERE ZA POMOĆ Dnevnik Nove TV doznaje: Vlada će kod računa za struju pomoći svakom kućanstvu, a ide se dodatno i sa socijalnim paketima

Umirovljenica Gorana kazala reporterki Dnevnika Nove TV Sofiji Preljvukić kako je njezina mirovina svega 2225 kuna, a da joj dom košta 1900 kuna. S poskupljenjem, kaže, ne bi imali ni za šampon.

Iako je poskupljenje tek u internim izviješćima, umirovljenici su već u strahu za svoj smještaj u domovima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene