Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajka se i sutra

Neslužbeni rezultati izjašnjavanja u školama: "Više od 90 posto učitelja i nastavnika dosad je odbilo ponudu Vlade"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća učitelja danas se na referendumu izjašnjavaju o ponudi Vlade.

"Po trenutačno vrlo preliminarnim i nepotpunim, ali apsolutno nedvojbenim podacima koje polako, ali sigurno skupljamo, preko 90 posto učitelja i nastavnika odbilo je ponudu Vlade o povećanju i uvođenju novih dodataka na dodatke na dodatke s osiguračem na dodatke i koeficijent s dodacima. Informacije objavljujemo kako pristižu, a možete pratiti prijenos uživo u tablici ovdje", objavili su na stranici Nastavnici organizirano.

Pročitajte i ovo Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori se nastavljaju, pomaka nema Frka-Petešić nakon sastanka: "Nisu samo djeca taoci ove situacije, nego i druge javne službe" Slika nije dostupna štrajk ide dalje Sindikat Preporod: Plenkovićevu ponudu odbilo 88,03 posto članova

Priložili su i tablicu u koju škole po županijama odmah nakon prebrojavanja unose rezultate glasanja. Do 14 sati objavljeni su rezultati u 40 škola. 

Dva pitanja na koja su učitelji danas odgovarali glase: "Prihvaćate li prijedlog Vlade RH?" i "Ako ne prihvaćate, jeste li za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva?"

O njihovim odgovorima ovisi koliko će dugo trajati status quo u obrazovnom sustavu i kad bi učenici konačno mogli u klupe.

U sindikatima koji provode referendum ne žele prejudicirati rezultate ni iznositi, odnosno nametati stavove, a najmanje predvidjeti što će se dogoditi ako učitelji ponudu odbiju, kao što se moglo zaključiti u srijedu kada su učitelji na društvenim mrežama masovno premijeru Plenkoviću poručivali "ne".

Vlada svojevrsna izborna šutnja, no objašnjavaju da referendum na terenu zasad protječe dobro.    

"U tijeku je izjašnjavanje zaposlenih u osnovnim i srednjoškolskim ustanovama koje će se protegnuti i na 29. studenog 2019. godine", poslali su priopćenje Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te dodali kako će štrajka biti i u petak.

Rezultate izjašnjavanja također će objaviti u petak u 11 sati.

Povjerenici sve nadgledaju

Ana Hinić, voditeljica splitskog ureda Sindikata hrvatskih učitelja, objašnjava kako je glasanje u školama gotovo isto kao i na ostalim referendumima: Uz zaokruživanje opcija, tu su i glasačke kutije, ali i povjerenici koji nadgledaju izbore. 

Pravo glasa imaju svi zaposlenici osnovnih i srednjih škola koji su u štrajku, bez obzira na to jesu li članovi sindikata. "Glasačka mjesta" otvorena su od početka do kraja radnog vremena pojedine škole. 

"Svaka škola ima svog povjerenika koji ujedno, na početku glasanja, objašnjava pravila. On i nadgleda izbore. Uz njega, škola može angažirati još nekoliko ljudi koji će također nadgledati", objašnjava Hinić. 

Povjerenik je taj koji na kraju radnog dana i zbraja dobivene rezultate i unosi ih u tablicu. 

Da bi Vladin prijedlog prošao, za njega mora glasati natpolovična većina, odnosno 50 posto plus jedan glas. U tom slučaju sindikati će sklopiti sporazum s Vladom RH i prekidaju se sve štrajkaške aktivnosti. 

Ako prijedlog Vlade ne bude prihvaćen s natpolovičnom većinom, sindikati će nastaviti sve štrajkaške aktivnosti do ispunjenja zahtjeva. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene