Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Domovi zdravlja od bivših zaposlenika traže stotine tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više liječnika koji javno istupaju o problemima u kojima su se našli zbog različita tumačenja njihovih dugova za specijalizaciju. Jedan je od njih i splitski ginekolog koji je dužan isplatiti Domu zdravlja Donji Miholjac gotovo milijun kuna. Njegovoj ordinaciji, u kojoj liječi 7.000 žena, trenutačno je račun u blokadi. Tvrdi da ništa nije napravio bez dozvole HZZO-a.

Prije 20 godina splitski ginekolog dobio je specijalizaciju u Domu zdravlja Donji Miholjac, no tamo nije odradio ni jedan dan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Liste čekanja "Lani je 89 posto CT i MR postupaka financirao HZZO": Ministarstvo objasnilo kako će smanjiti liste čekanja Osnovno zdravstveno osiguranje Veliki trošak Više od 100.000 građana ostalo bez zdravstvenog osiguranja: HZZO počistio liste

"To odobrava ona kuća za koju specijaliziraš. Oni su odobrili da to odradim u Splitu jer su tako bili manji troškovi. Znači, nisam imao odvojeni život jer sam iz Splita", objasnio je dr. Davor Majić.

Nakon odrađene specijalizacije, tvrdi Majić, dobio je od HZZO-a dopuštenje da nastavi s radom u Splitu.

"S izjavom da budem miran, jer u Splitu su tada falila četiri tima. A istodobno su dali nalog za sudski postupak protiv mene u Miholjcu, što je apsurdno", rekao je Majić.

Iz Doma zdravlja Donji Miholjac poručuju kako je razlog vrlo jednostavan: "Dr. Majić jednostavno nije poštovao svoju ugovorenu obvezu za vrijeme specijalizacije u DZ Donji Miholjac", rekao je tijekom telefonskog razgovora ravnatelj DZ Donji Miholjac Nedeljko Kovačić.

Od splitskog ginekologa traže povrat novca – 600 tisuća kuna plus kamate. Ravnatelj dodaje kako je Dom zdravlja za to dobio i pravomoćnu presudu.

"Zbog toga smo ponudili sporazum o obročnoj otplati duga i djelomičnoj provedbi ovrhe. Međutim, dr. Majić taj je dio jednostavno odbio", rekao je Kovačić.

HZZO je odgovorio kako je upoznat s ovim slučajem. "Spomenuto nije u nadležnosti HZZO-a. Dok dr. Majić izvršava ugovorne obveze iz ugovora s HZZO-om, HZZO neće raskidati ugovor niti će pacijentice dr. Majića ostati bez liječnika", stoji u izjavi.

"Smiješno je da HZZO kao Vladina institucija daje naputak da će oni ispunjavati obveze prema nama ako mi budemo ispunjavali obveze. S blokiranim računom to je nemoguća misija", rekao je Majić.

Nemoguća je misija platiti milijun i 200 tisuća kuna, koliko Neuro-psihijatrijska bolnica u Popovači traži od svoje bivše specijalizantice jer, nakon specijalizacije, u toj ustanovi nije radila osam nego četiri godine.

"Iz bolnice sam otišla 2011., pošto mi je rečeno da će se Pravilnik iz 2011. poštivati, odnosno da ugovor o specijalizaciji ne može biti duži od trajanja same specijalizacije i s naznakama da neću biti tužena. Pravilnik se nije primijenio, ja sam tužena kao i nekoliko mojih kolegica", objasnila je svoju situaciju dr. Tatjana Kandučar.

Ovih dana očekuju pozitivno rješenje sisačko-moslavačkog župana, kojeg su tražile pomoć za izlaz iz ove teške situacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene