"Ovakvim jednim ubitačnim tempom, ja to zovem rad na traci, s nemogućnosti korištenja godišnjeg odmora, a radimo i bolesni, bojim se da mirovinu dočekati neću!", poručuje jedna liječnica.


Zbog velikog pomanjkanja obiteljskih liječnika, u nekim ambulantama rade čak i liječnici u mirovini. Razgovarali smo s jednom liječnicom koja ne može u mirovinu jer je nema tko zamijeniti.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 1 Jedna slavonska županija ima rekordan broj novih slučajeva. Tri županijska stožera izvijestila o troznamenkastom broju novozaraženih Umjesto bonusa dobili manje plaće - 3 Liječnici nezadovoljni tretmanom države i smanjenim plaćama: ''Moramo nagraditi svo osoblje u teškim uvjetima''

Iako ima uvjete - odlazak u mirovinu doktorici Željki Perić iz Zdenaca pokraj Orahovice nemoguća je misija. "Vidite kakva su škura vremena, liječnika ni za lijek!", kaže nam ova obiteljska liječnica. "Jednostavno nemam srca otići i ostaviti sve to."

Natječaji za zapošljavanje su raspisani, ali se još nitko nije javio. "Na žalost, velika većina mladih liječnika iz perspektive domova zdravlja žele specijalizacije iz kirurgije i ostalih djelatnosti koje Dom zdravlja ne može raspisati",

Deset kilometara dalje, u Orahovici, situacija je nešto bolja. Od tri ordinacije, samo jedna liječnica radi za stalno. "Radni dan mi izgleda tako da ujutro kad se vozim na posao molim Boga da mi da snage da izdržim", govori Marijana Vidaković Peček, obiteljska liječnica. Na mirovinu se, kaže, boji uopće i pomišljati.

"Ovakvim jednim ubitačnim tempom, ja to zovem rad na traci, s nemogućnosti korištenja godišnjeg odmora, a radimo i bolesni, bojim se da mirovinu dočekati neću!"

Iz Uprave Doma zdravlja kažu kako se trude što prije pronaći potrebne liječnike. "Mi to popunjavamo s našim zaposlenicima iz drugih ordinacija", rekao nam je Igor Fazekaš, ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije.

Natječaji za zapošljavanje su raspisani, ali se još nitko nije javio. "Na žalost, velika većina mladih liječnika iz perspektive domova zdravlja žele specijalizacije iz kirurgije i ostalih djelatnosti koje Dom zdravlja ne može raspisati", kaže Fazekaš.

Dr. Danijela Nuić radila je u Domu zdravlja u Orahovici dok nije dobila bolju ponudu. "Otvorila mi se prilika u Osijeku u javnom zdravstvu, odnosno, na fakultetu." Danas samo uskače kao ispomoć. "Otišla sam odavde jer sam smatrala da ovaj posao ne može ponuditi nešto što bi konkuriralo poslu u gradu."

Upravo su bolji uvjeti rada ključni za zadržavanje liječnika. Dragan Soldo iz Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske liječničke komore kaže: "Tu prvenstveno govorimo o većoj plaći, o mogućnostima službenog automobila i mobitela, zaposlenja za bračnog druga".

Iz liječničke komore dodaju kako trenutačno u Hrvatskoj nedostaje više od 400 timova obiteljske medicine. A problem će, poručuju, biti još veći, jer bi do 2021. godine u mirovinu trebalo otići gotovo 500 liječnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr