Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko je što znao

Premijeru dao dokument: Američki veleposlanik tvrdi da je obavijestio Hrvatsku da ne može kupiti F-16 Barak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst bio je jutros u Vladi na sastanku s premijerom Plenkovićem. Nakon sastanka komentirao je tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da postoji 'white paper', koji je SAD poslao Hrvatskoj, a vezano uz prodaju borbenih aviona od Izraela.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da nije postojao non paper o prodaji zrakoplova, nego tzv. white paper.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Robert Kohorst Američki veleposlanik o slobodi medija u Hrvatskoj: "Ne bi smjeli sprječavati novinare da iznose istinu" Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Propala NABAVA AVIONA Ministar Krstičević za Dnevnik Nove TV: "Ima i Hrvatska dosta tih dokumenata, stavit ćemo ih sve, da se vidi tko je što govorio"

"Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira", kazao je Robert Kohorst.

"Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje ali generalnu informaciju su imali", dodao je.

Na pitanje zašto je proces propao, veleposlanik je rekao "Iskreno, ne znam".

"Američka vlada odobrila je transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru", rekao je američki veleposlanik u razgovoru za N1.

Aktualno Oproštaj od Roberta Budaka: Bio je velika nada domaćeg glumišta, a otišao je prerano.. Adrian Pezdirc i Robert Budak (Foto: ZKM) Adrian Pezdirc i Robert Budak (Foto: ZKM) Foto: zkm +0 Zijad Gračić i Robert Budak (Foto: Teatar Exit) Celebrity Oproštaj od Roberta Budaka: Bio je velika nada domaćeg glumišta, a otišao je prerano.. 1/2 >>

Aktualno U čemu na posao? 15 komada uz koje se nikad nećete brinuti o tome što odjenuti Dorothy Perkins, 19,50 funti (166 kuna) Dorothy Perkins, 19,50 funti (166 kuna) Foto: Dorothy Perkins Liu Jo, 1099 kuna Liu Jo, 1099 kuna Foto: Liu Jo C&A, 19 eura (141 kuna) C&A, 19 eura (141 kuna) Foto: C&A H&M, 34,99 eura (259 kuna) H&M, 34,99 eura (259 kuna) Foto: H&M Zara, 499 kuna Zara, 499 kuna Foto: Zara +10 Bershka, 149 kuna Moda & ljepota U čemu na posao? 15 komada uz koje se nikad nećete brinuti o tome što odjenuti 1/16 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene