Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najvredniji planet

Znanstvenici izračunali: Zemlja vrijedi tri tisuće trilijuna funti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su izumili formulu pomoću koje su izračunali da planeta Zemlja vrijedi tri tisuće trilijuna funti.

Astrofizičar Greg Laughlin došao je do formule koja izračunava godine planeta, veličinu, temperaturu i druge znanstvene parametre, piše Daily Mail. Po toj je formuli izračunao da je Zemlja najskuplji planet u svemiru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stephen Hawking izračunao Ovo je formula prema kojoj Englezi osvajaju Svjetsko prvenstvo! Slika nije dostupna Formula za uspjeh Želite Nobela za književnost? Evo kako do njega

Po istoj formuli Mars vrijedi samo 10 tisuća funti, a Venera ne vrijedi niti jedan peni. Još 1.235 planeta nije na dobroj cijeni zbog loših klimatskih uvjeta. Profesor Laughlin s Fakulteta California-Santa Cruz izveo je jednadžbu pomoću koje je nadogradio otkrića NASA-inog svemirskog broda Keplera.

>> VIDEO: Superteleskop otkrio nove zemlje

Kada se taj lovac na planete vinuo u orbitu prije dvije godine, Laughlinu je palo na pamet da bi mogao odrediti cijenu planeta koje Kepler otkrije. U to vrijeme, Gilese 581 c smatrao se najsličnijem Zemlji, no po jednadžbi njegova vrijednost iznosi skromnih 100 funti, dok KOI 326.01 vrijedi 150 tisuća funti.

Profesor Laughlin u svoju je računicu ubrojio je i energiju koju planete stvaraju te uzeo u obzir imaju li temperaturu pogodnu za život. Izračunao je da su planete 'vrijednije' od 60 milijuna funti vrijedne studija i proučavanja, dok se na ove ispod te vrijednosti ne isplati gubiti vrijeme. 'Ova formula bi nas trebala osvijestiti i potaknuti da shvatimo koliko je Zemlja vrijedna te nas neprestano tjerati da ju čuvamo', rekao je profesor Laughlin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene