Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrapci naučili jezik sjenica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjenice ispuštaju vrlo sofisticirano pijukanje kojim upozoravaju na prisutnost grabežljivaca koje mogu razumjeti do u najmanje detalje vrapci, druga raširena vrsta ptica, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Mnoge životinje u stanju su prepoznati znak za uzbunu koji ispuštaju druge vrste ali su detalji informacija koje mogu uhvatiti dosad bio nepoznat, objašnjavaju autori tog istraživanja.

Pročitajte i ovo Ćelavi ibis na Grobničkom polju - 3 poslana na analizu U Hrvatskoj ubijena ptica koja je izumrla u Europi? "Dan prije smrti letjela je do Šipana..." Slika nije dostupna ZADIVLJUJUĆE VIDEO Novinar postao viralni hit - pogledajte kako tečno na šest jezika izvještava o stanju u Ukrajini

Pokusi Christophea Templetona, ornitologa sa sveučilišta u
Washingtonu, suautora tih radova, otkrili su da su vrapci, rašireni u Sj. Americi, jedini u stanju uhvatiti i protumačiti pozive na uzbunu sjenica do u najmanje detalje.

"To pokazuje da su te životinje inteligentne", piše on. "Znati tko su grabežljivci u susjedstvu pitanje je života i smrti za te ptice što
znači da je za njih važno pozorno slušati krikove za uzbunu drugih vrsta".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene