Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poslana na analizu

U Hrvatskoj ubijena ptica koja je izumrla u Europi? "Dan prije smrti letjela je do Šipana..."

Ćelavi ibis na Grobničkom polju - 3
Ćelavi ibis na Grobničkom polju - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Gipsy, ženka ćelavog ibisa koja je u posljednje vrijeme boravila u Hrvatskoj, pronađena je ubijena u delti Neretve.

Na dojavu austrijske organizacije Waldrappteam, odmah je reagirala udruga BIOM u suradnji s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon dolaska na teren u delti Neretve u blizini Opuzena, djelatnici su primijetili mrtvo tijelo ženke ćelavog ibisa. Sumnja se da je uzrok smrti nastreljivanje ili neki drugi oblik fizičkog ozljeđivanja. Također, postoji i sumnja da je ptica otrovana.

Prirodna smrt malo je vjerojatna jer toga dana nije bilo vremenskih nepogoda koje bi mogle usmrtiti pticu. Tijelo je poslano na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Crni labud u Lonjskom polju Crni labud Prizor za pamćenje: Ptica koja se u Europi rijetko viđa posjetila je Lonjsko polje

Pročitajte i ovo Crni labud u Lonjskom polju Crni labud Prizor za pamćenje: Ptica koja se u Europi rijetko viđa posjetila je Lonjsko polje

"U aktualnom slučaju, ćelavi ibis Gipsy se, prema podacima sa satelitskog odašiljača, normalno kretao između noćilišta i hranilišta i čak odletio do otoka Šipana i nazad dan prije smrti. Takva aktivnost upućuje na zdravu pticu koja je nasilno nastradala. Ptica koja umire prirodnom smrću prije uginuća smanji svoje kretanje i često nekoliko dana stoji na istom mjestu." poručuju iz BIOM-a.

Ćelavi ibis je vrsta ptice koja je već neko vrijeme izumrla u Europi, a pojavljivanje ženke u Hrvatskoj ugodno je iznenadilo javnost i stručnjake. Zbog rijetkosti same vrste pokrenut je i projekt LIFE Northern Bald Ibis pomoću kojeg se ponovo pokušava uspostaviti populacija, prenosi BIOM.

Nažalost ovo nije prvi slučaj u kojemu su stradali ćelavi ibisi, 2020. godine u Hrvatskoj su stradala 4 jedinke, od kojeg su dvije ubijene u krivolovu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene