Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrili

T-Rex je bio puno veći nego što se mislilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tyrannosaurus Rex rastao je brže i bio teži nego što se prije mislilo, objavili su znanstvenici.

Trodimenzionalnim laserskim skeniranjem i računalnim modeliranjem britanski i američki znanstvenici 'izvagali' su pet T-Rexova , među kojima i poznatu 'Sue' iz čikaškoga muzeja. Sue najveći i najkompletniji sačuvani kostur T-Rexa.

Zaključili su da je Sue, koja je trčala sjevernoameričkim prerijama prije 67 milijuna godina, bila teška više od 9 tona, što je 30-ak posto više nego što su mislili.

Zanimljivo je što je najmanji i najmlađi izvagani primjerak bio lakši nego što su mislili, a to baca novo svjetlo na razvoj te životinje. Čini se da je T-Rex u dobi od 10-15 godina rastao dva puta brže nego što su znanstvenici pretpostavili u studiji prije pet godina.

'Kad je razvoj bio najbrži, u tinejdžerskoj dobi, dobivali su pet kilograma na dan', rekao je John Hutchinson s kraljevskog veterinarskog fakulteta u Londonu.

'Pomislite koliko je to mesa. To je mnogo cheeseburgera... Morali su pojesti golem broj hadrosaura, biljojeda koji su živjeli uz T-Rexa i zato su mu bili prvi izbor za ručak', kazao je Hutchinson. (Hina)

Pročitajte i ovo Divovska bedrena kost dinosaura pronađena u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 duga dva metra Veliko otkriće stručnjaka u Francuskoj: Paleontolozi pronašli divovsku bedrenu kost dinosaura Slika nije dostupna Težio 12 tona Novo otkriće: T-Rex bi bio doručak za Pliosaura

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene