Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stvoren umjetni trbuh

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici stvorili su umjetni trbuh kako bi simulirali ljudsku probavu. Znanstvenici se nadaju da će eksperiment, kojem je cilj utvrditi kako se točno hrana razgrađuje u probavnom sustavu, pomoći u stvaranju skice uistinu zdrave prehrane.

Izum, izrađen od dijelova sofisticirane plastike i metala, može izdržati sve kiseline i enzime koje sadrži ljudski probavni sistem i sposoban je probaviti "pravu" hranu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Prehrana Hrvata - 10 Kako se hrane Hrvati Kava, cigarete i pecivo za doručak! Hrvati su najdeblja europska nacija: "Većina pretilih ne jede pred drugima nego jede kriomice" Slika nije dostupna Poprima zabrinjavajuće razmjere Ortoreksija - novi poremećaj prehrane

Umjetni trbuh imitira sve kemijske i fizičke reakcije organizma tijekom probavljanja hrane pa je tako sposoban imitirati grčeve pa čak i - povratiti!

Znanstvenici ovaj izum smatraju važnim "alatom" koji će im pomoći u razumijevanju onoga što se događa u probavnom sistemu.

Znanstvenici su i prije pokušavali izraditi sličnu "igračku", no tek su u najnovijem pokušaju dobili dovoljno sofisticirani sustav koji bi mogao dovesti do konkretnih znanstvenih zaključaka i rezultata.

Dr. Martin Wickham, voditelj tima koji je izradio umjetni trbuh, nada se da će im sofisticirani uređaj pomoći da saznaju više o probavi hrane u ljudskom organizmu i tako otkriju koji se sastojci doista i probavljaju te koliko i kako.

Oboružani tim saznanjima znanstvenici se nadaju utvrditi kakva je ishrana i u kojim kombinacijama namirnica doista zdrava i blagotvorna za probavni sustav. 

Naprimjer, znanje o tome koliko brzo glukoza biva probavljena i prebačena u krvožilni sustav, moglo bi potencijalno biti od velike koristi u liječenju dijabetesa.

- Mi o tome što se točno događa u ljudskom probavnom sistemu još uvijek znamo doslovce ono najosnovnije. Možda ovim izumom uspijemo popuniti brojne rupe u našem znanju, kaže Wickham.

- Ono što se događa u probavnom sustavu do sada nam je bilo obavijeno velom tajne, dodaje dr. Peter Ellis, biokemičar s Kraljevskog sveučilišta u Londonu.

Umjetni trbuh već je zaineteresirao i prehrambenu industriju.

Neke kompanije rado bi htjele znati što je zapravo zdrava hrana za organizam, kako bi ju mogle ponuditi svojim kupcima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene