Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspon 'krila' od 2 svjetlosne godine

SPEKTAKL: Pogledajte najbržeg 'leptira' u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plinovita maglica koju možete vidjeti na fotografiji možda djeluje smirujuće i prelijepo, ali zapravo je riječ o vrlo žustrom događaju u svemiru.

Iako podsjeća na apstraktnog ogromnog svemirskog leptira, zapravo se radi plinovima koji se zagrijavaju na 20.000 stupnjeva Celzija i koji 'paraju' kroz svemir brzinom od 950.000 kilometara na sat!

Pročitajte i ovo Sudar dviju galaksija koji je snimio teleskop Hubble (Foto: NASA) NASA objavila fotografije Impresivan prizor: Snimljen jedan od najblještavijih i najveličanstvenijih događaja u svemiru Slika nije dostupna ZNAČAJNO OTKRIĆE Svemir ima oko 2000 milijardi galaksija, deset puta više no što se dosad mislilo!

Brzina je to kojom bi put od Zemlje do Mjeseca trajao samo 24 minute.

>> 'Bad Boy' prijeti Zemlji

U središtu te svemirske furije nalazi se umiruća zvijezda, koja je nekoć bila pet puta veća od Sunca. osim plinova ta zvijezda baca u svemir i jako ultraljubičasto zračenje, koje zauzvrat obasjava oslobođeni plin, što je omogućilo NASA-inom teleskopu Hubble da napravi ovu prelijepu fotografiju.

Radi se o planetarnoj maglici NGC 6302, koja se još popularno naziva i 'leptir maglica'. Širi se područjem veličine dvije svjetlosne godine, što je pola udaljenosti od Sunca do nama najbliže zvijezde Proxima Centauri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene