Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Astronomi budno prate Sunce

'Bad Boy' prijeti Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunčeva pjega 17 puta šira od od Zemlje polako se okreće prema našem planetu i prijeti solarnim bakljama koje bi mogle uzrokovati dugotrajne radijacijske oluje i prekinuti komunikacije na Zemlji.

Tim NASA-e koji prati rad satelita SDO (Solar Dynamics Observatory) golemu je pjegu 'od milja' nazvao 'Bad Boy', a ona je prije četiri dana izbacila solarnu baklju. Na svu sreću, oluja je bila usmjerena dalje od Zemlje pa su smetnje bile neznatne, no ukoliko bi Sunce sada oslobodilo jednu baklju, ona bi mogla izazvati puno veću štetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Već drugi put ovaj mjesec VIDEO Sunce izbacilo solarnu baklju dužine 160.000 kilometara Slika nije dostupna Za svaki slučaj Znate li najgori mogući scenarij kad bi Zemlju pogodila ogromna solarna baklja?

Uz pravu magnetsku orijentaciju i dok je usmjerena prema Zemlji, solarna oluja iz 'Bad Boya' mogla bi oštetiti sustave opskrbe električnom energijom i satelite u orbiti.

NASA će narednih desetak dana pratiti aktivnost na površini Sunca s posebnom pažnjom, jer je 'Bad Boy' ušao u vidljivi dio Sunca sa Zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene