Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojavio se iz mora

Misteriozni otok kojeg nema na kartama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blizini francuske obale pojavio je misteriozan otok. Po čemu, pitate se? Jer nema ga niti na jednoj karti, niti ima ime.

U vrijeme visoke plime veličine je dva nogometna igrališta, no u vrijeme oseke, površina mu naraste i do deset puta, piše Independent. Međutim, jaka oluja u veljači ove godine, novonastali je otok prepolovila na dva dijela te uništila sedam vrsta biljaka koje su rasle na njemu i koje se do danas nisu uspjele obnoviti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mještani ljutiti Kako je mali hrvatski otok postao skladište starih automobila: "Apeliram na odgovorne..." Aleksandar Ljubljanović i Tin Kovačić Velike štete Otok se bori s posljedicama razorne oluje: "Najveći izazov ovdje su dotrajali, stari krovovi"

Od životinja, na tom otoku obitava mnoštvo buba i rakova, a lokalno stanovništvo ga nazive 'L'ile Mysterieuse', odnosno Misteriozni otok. Skeptici pak tvrde da se uopće ne radi o otoku, već o pješčanom sprudu, no lokalni ekolozi i političari ne dijele taj skepticizam. Za njih je to klasičan otok, jer ga čak niti visoka plima nije uspjela preplaviti, a postoji već 18 mjeseci.

Čini se kako novonastali otok nema niti namjeru nestati, a od iduće godine biti će zaštićen. Geolozi i znanstvenici tvrde kako će se njegova površina vjerojatno dalje širiti, a za znanstvenike je zanimljiv jer će služiti poput prirodnog laboratorija za praćenje brzine razvoja života na njemu. otok naime nije ostao pošteđen ljudi, a na njemu su već održane i dvije cijelonoćne zabave. Otok se nalazi 20 minuta vožnje morem od mjesta Royan.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene