Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješan foto session

FOTO: Snimka kratera na kometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ini znanstvenici analizirali su prve fotografije kometa Tempel 1, u potrazi za kraterom, koji je 2005. godine ostavila sonda tijekom misije Deep Impact.

Satelit Stardust-NExT uspio se približiti kometu na oko 185 kilometara od kometa i napraviti fotografije koje vidite, a NASA-ini znanstvenici tvrde - krater je tamo, ali se u međuvremenu 'zaliječio', prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija NEMA PROPUSTA Povjerenstvo poručilo da su netočne tvrdnje da je u bolnici Čakovec mrtva žena hranjena sondom Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 5 suze svetog lovre Kiša meteora stiže ranije nego inače: Brzoja objasnio zašto je tome tako i kada ćete ih moći najbolje vidjeti

>> NASA-in 'svemirski spoj za Valentinovo'

Stardust je u ponedjeljak, na Valentinovo imao susret sa spomenutim kometom, a cilj je bio napraviti fotografije visoke rezolucije, kako bi se proučile mnoge stvari oko tog nebeskog tijela, od oblika do sastava.

Posjetili ga dvaput

'Vidjeli smo na više slika istu stvar pa sam uvjeren kako smo doista i pronašli točku udara', objasnio je Pete Schultz na konferenciji za novinare održanom u Jet Propulsion Laboratoryju u Kaliforniji. U posljednjih pet i pol godina, erozija je promijenila naličje kometa Tempel 1, što su znanstvenicima pokazale i fotografije.

Ipak, krater na mjestu udara sonde iz 2005. godine, jedva je primjetan i znanstvenici tvrde kako se prašina, koja se pridigla tijekom udara sonde, tijekom vremena slegla nazad u krater. Ova misija je ujedno i prvi put da su znanstvenici isti komet posjetili dvaput.

Fotografije bi im trebale pomoći u boljem razumijevanju sastava kometa i načina na koji se formirao prije četiri i pol milijarde godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene