Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimljen komet Temple 1

NASA-in 'svemirski spoj za Valentinovo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ina letjelica Stardust jučer se, na 'spoju za Valetinovo', najviše približila kometu Tempel 1 za kojeg se procjenjuje da je velik kao pola Manhattna.

Sat vremena nakon što je letjelica došla do najbliže točke kometu i snimila njegovu površinu, Stardust se okrenuo i usmjerio veliku antenu prema Zemlji. Prikupljenje fotografije kometove površine danas bi trebale stići u NASA-in kalifornijski centar.

Pročitajte i ovo Asteroid u obliku lubanje dobio je nadimak Halloween asteroid (Foto: NAIC-Arecibo/NSF) Halloween asteroid Vraća nam se asteroid u obliku lubanje: U studenom 2018. ponovno će plašiti Zemljane Slika nije dostupna Ispisala je povijest ROSETTA ZAVRŠILA MISIJU Zabila se u komet i naprasno izgubila kontakt s letjelicom

>> 'Spoj' u svemiru na Valentinovo

Tempel 1 je 2005. godine 'posjetila' NASA-ina letjelica Deep Imapct, a tijekom novog 'posjeta' tražile su se eventualne promjene na površini. Stardust se kometu, koji svemirom juri 39.000 kilometara na sat, približavao pažljivo.

Komet Tempel 1 otkrio je njemački astronom Ernst Wilhelm Leberecht Tempel 1867.godine. Pripada takozvanoj Jupiter klasi kometa, a u nju spadaju oni kometi na čiju putanju utječe spomenuti planet. Njegova orbita po Sunčevom sustavu kreće se u razdobljima manjim od 20 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene