Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjanje klime

Arktik: Dramatične promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U trinaestogodišnjem istraživanju znanstvenici Instituta za oceanografiju sveučilišta San Diego otkrili su značajnu promjenu - fitoplankton cvjeta čak 50 dana ranije nego što je uobičajeno. Mogući učinci ove promjene na okoliš zasad nisu poznati.

Istraživači su analizirali podatke dobivene putem satelita u periodu od 1997. do 2010. koji prikazuju povećane koncentracije fitoplanktona u odnosu na isto razdoblje prošlih godina. Raniji rast fitoplanktona javio se u područjima gdje je došlo do pucanja i istanjivanja leda, objavljeno je u istraživanju koje će u potpunosti biti objavljeno u časopisu Global Change Biology.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga Ilustracija Mladi se iznenadili FOTO Prvi put nakon 25 godina zabilježen rijedak fenomen: Stručnjak objasnio o čemu je riječ

>>Arktik se i dalje zagrijava nevjerojatnom brzinom

>>Paar: Zemlja ima tri 'pacemakera', a njezina putanja je nepredvidiva

Znanstvenici se slažu da su vrlo vjerojatno uzroci ovog događaja podizanje temperature i ubrzano topljenje leda. ‘Proljetno cvjetanje fitoplanktona služi kao glavni izvor hrane za zooplankton, ribe i druge životinje morskog dna.', rekao je Mati Kahru, jedan od znanstvenika uključenih u istraživanje. 'Prerani rast može imati velike posljedice za ekosustav Arktika. Ovaj trend preuranjenog rasta fitoplanktona može se proširiti i na druga područja Arktičkog oceana i tako utjecati na cijeli hranidbeni lanac', kažu autori u zaključku studije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene