Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Loše vijesti podižu razinu hormona stresa kod žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loše novinske vijesti, poput ubojstava, mijenjaju način kojim žene odgovaraju na stresne situacije.

Žene, naime, luče više hormona stresa na testovima za utvrđivanje razine uznemirenosti nakon što su u novinama čitale crnu kroniku, dok te iste vijesti nisu imale takav učinak na muškarce. Stručnjaci sa sveučilišta tvrde da su rezultati pokazali 'očaravajuće' razlike između spolova. Znanstvenici su ženama i muškarcima prije testiranja dali da pročitaju negativne ili potpuno neutralne vijesti, uključujući one o ubojstvima i nesrećama, ali i članke o filmskim premijerama. Nakon toga su mjerili razinu kortizola i utvrdili da je kod muškaraca bila potpuno nepromijenjena dok je kod žena bila povišena, prenosi u četvrtak BBC rezultate istraživanja sveučilišta u Montrealu.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

>> Kada pacijentica tješi liječnika koji joj govori loše vijesti...

Znanstvenici su mišljenja da žene prirodno bolje uoče opasnosti i prijetnje po svoju djecu te da to objašnjava način na koji reagiraju na stres. No, ima jedna velika zagonetka. Kao skupina, žene puno više reagiraju na stresne situacije, ali onda nadžive muškarce za značajan broj godina. Znanstvenici sada pokušavaju odgonetnuti kako žene uspjevaju neutralizirati učinke stresa na njihov kardiovaskularni sustav.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene