Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva lica stvarnosti

Srbi od 'Mythbustersa' traže da riješe mit o Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina mladih ljudi iz Srbije pozvala je junake pop-znanstvene emisije 'Mythbusters' da im pomognu u rješavanju mita o Kosovu.

Navedena skupina mladih Srba poslala je Mythbustersima pismo, koje je osvanulo i na Facebooku i u kojem oni navode da su gledajući emisiju Mythbusters, vidjeli kako ti stručnjaci za specijalne efekte, uspješno 'razbijaju mnoge mitove'. Imajući to u vidu, pozvali su ih u pismu, koje je priloženo u galeriji, da pokušaju riješiti i mit o Kosovu u Srbiji.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

>>  Priština i Beograd postigli dogovor!

Oni objašnjavaju kako se u Srbiji svakodnevno može čuti od političara i medija da je Kosovo dio Srbije te iako to zvuči kao mit, većina Srba u to i vjeruje, piše Mondo. Stvarnost je ipak drugačija, jer prelaskom srpsko-kosovske granice (službeno administrativnog prijelaza), moraju se pokazati putovnice ili osobne iskaznice.

'Kad stignete u Prištinu, glavni grad Kosova, morati ćete razmijeniti novac u eure, jer na Kosovu srpski dinari nisu u upotrebi', stoji u pismu. Kosovo ima svoje izbore, predsjednika, premijera, vladu i administraciju, te imaju svoju zastavu i nacionalne praznike koji se ne slave u Srbiji.

Zbunjeni

U pismu piše i kako susjedi Srba - Hrvati, Makedonci, Crnogorci, kao i prijatelji iz SAD i drugih krajeva svijeta tvrde da je Kosovo neovisna država.

'Zbog svega ovoga mi smo zbunjeni. Kako je moguće tvrditi da je to dio jedne zemlje i da će tako uvijek biti, a da istovremeno osjećate da je to zemlja za sebe? Zato nam problem sliči na mit pa se nadamo da ćete nam pomoći u njegovom razotkrivanju', navodi se na kraju pisma Mythbustersima.

Pismo su potpisali: Maša, Ivan, Jasmina, Maja, Anita, Marko, Bojan, Ivana, ana, Isidora, Đorđe, Vuk, Đurđa, Katarina, Ivan..., članovi Inicijative mladih za ljudska prava. Adam Savage i Jamie Hyneman se još nisu oglasili oko toga.

Kako je sam Adam Savage u jednoj od epizoda izrekao 'Ja odbijam stvarnost i mijenjam je vlastitom', možda će i odgovoriti, jer se u pismu implicira da je takav slučaj, ili osjećaj u susjednoj nam Srbiji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene