Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arran Fernandez

Najmlađi diplomant Cambridgea sa 14 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmlađi genij za matematiku postao je i najmlađi diplomant na Cambridgeu u posljednja dva stoljeća.

Arran Fernandez, britanski 14-godišnjak već je srušio rekorde rezultata testiranja najtežeg ispita u britanskom obrazovnom sustavu, piše Daily Mail. Ako prođe najteži ispit iz fizike na Cambridgeu, Arran će postati najmlađi diplomant koji je studirao na slavnom sveučilištu od bivšeg britanskog premijera Williama Pitta 1773. godine.

Pročitajte i ovo Petar Andačić - 4 Osvojio titulu šampiona Hrvatska ima matematičkog genija: Osmogodišnji Zagrepčanin izračunao ono što bi i odraslima bio problem Slika nije dostupna Ruski matematički genij odbio milijun dolara

‘Matematika je moj omiljeni predmet od kada se sjećam’, rekao je Arran. ‘Volim se obrazovati kod kuće jer sam tada uključen u ono što se zbiva’, kaže Arran te dodaje kako njegov otac slaže raspored prema kojemu će učiti.

Do diplome, koja se na Cambridgeu zove tripos, dolazi se veoma teško, a zaradili su je među ostalima, Isaac Newton i Stephen Hawking. Arran je na naslovnice novina dospio 2001. godine kada je postao najmlađa osoba koja je prošla GCSE ispit sa samo pet godina i to s najvećom ocjenom. Tada je rekao kako bi u životu volio biti ‘matematičar, vozač kamiona ili istraživač svemira.’

‘Bilo bi lijepo raditi za Cambridge. Postoji nekoliko stvari na kojima bih volio raditi. Volio bih riješiti Riemannovu hipotezu', mišljenje je sada 14-godišnjeg Arrana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene