Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živa knjižnica

Umjesto knjiga 'posuđuju' ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U knjižnici u Innsbrucku korisnici umjesto knjiga mogu posuditi ljude, doseljenike iz drugih država. Slušajući njihove priče, Austrijanci bi se trebali riješiti predrasuda o doseljenicima.

Projekt 'žive knjižnice' je osmislio Sarajlija Emir Handžo. Ljudi-knjige, koji se mogu posuditi, predstavljaju se svojim imenom i pričaju svoju životnu priču. Prije susreta s njima, korisnici mogu prelistati online katalog i unaprijed odlučiti koju životnu priču žele slušati. Čovjek-knjiga se može posuditi jednom mjesečno.

Pročitajte i ovo Osnivač Pivske stranke, Dominik Wlazny Treba li i nama jedna? Imaju golemu podršku na nadolazećim izborima, građanima obećali: "Pivo će teći iz fontana!" Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Članovi 'Lebende Menschenbibliotek' mogu na primjer čuti priču Habiba iz Kurdistana, Paolin iz Kameruna, Fazel iz Afganistana ili Zlate iz BiH. Mogu se postavljati i dodatna pitanja. 'U svakodnevnom životu još uvijek postoje granice u glavama naših susjeda i smatram da je ovaj projekt jedan mali doprinos za više međuetničke tolerancije, za više međusobne komunikacije i za razvijanje interkulturalnog dijaloga. Želimo pokazati javnosti kulturne raznolikosti naših sugrađana i hoćemo zaštiti pravo i slobodu marginaliziranih grupa koje su u mainstream-medijima veoma često prikazivane u negativnom smislu', rekao je Handžo za Deutsche Welle.

On u Innsbrucku živi od 1993. godine i kaže da u Austriji umjesto sa strancima uglavnom priča o strancima, što je, dodaje, pogrešno. Projekt 'žive knjižnice' austrijskoj je javnosti prvi put predstavljen 2008. godine. Ljudi-knjige tada su čitateljima bili na raspolaganju pet dana za reom i to na pet različitih lokacija u gradu. Na početku im se ljudi nisu usuđivali prići, no s vremenom je posjetitelja bilo sve više.

Dogradonačelnica Innsbrucka Christine Oppitz-Ploerer je objasnila da ovim projektom žele postići upoznavanje sugrađana i rušenje sterotipa, ali i očuvati socijalni mir. Projekt će se provoditi u još dva grada u pokrajini Tirol.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene