Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi kanadski znanstvenik

Google predvidio recesiju?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan kanadski znanstvenik kaže da su, tijekom 2008. godine dok su političari tvrdili da neće biti recesije, podaci s Googleove tražilice upućivali na pad gospodarskih aktivnosti i ulazak u recesiju.

Googleova tražilica milijunima je ljudi postala najvažniji izvor informacija te se, kada nešto ne znaju ili žele saznati nešto više o nekom pojmu, najčešće okreću upravo Googleu. No, osim što na ovoj tražilici možemo saznati brojne informacije o gotovo svim stvarima koje nas zanimaju, čini se da se informacije Googlea mogu iskoristiti i za predviđanja nekih događaja u budućnosti pa tako jedan kanadski znanstvenik tvrdi da je upravo Google 2008. godine mogao predvidjeti recesiju tri mjeseca prije njena početka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Minimalni pad, ali svejedno Analitičare šokirao neočekivani pad američkog BDP-a! Slika nije dostupna Ljubo Jurčić upozorava 'Hrvatska ima novaca za financijsku stabilnost samo do svibnja'

Koristite Google Chrome? Ovo možda NISTE znali!

Greg Tkacz kaže kako se većina službenih informacija o stanju svjetske ekonomije objavljuje s vremenskim odmakom ili zahtijevaju značajne revizije nakon službenih objava tako da se te informacije često objavljuju i s nekoliko mjeseci zakašnjenja. Novinarima Wall Street Journala Tkacz je rekao kako su ove informacije jako bitne jer što prije političari koji vode državu i upravljaju ekonomskom politikom saznaju da država upada u recesiju, moći će ranije započeti s primjenom mjere za gospodarski oporavak i ponovni rast.

Govoreći o situaciji u Kanadi iz 2008. godine dodao je kako je recesija počela u trećem kvartalu, no još u listopadu i studenom političari su bili sigurni kako će zemlja izbjeći recesiju te nisu namjeravali povući neke poteze za pomoć gospodarstvu – par mjeseci nakon toga objavili su da je Kanada i službeno u recesiji te su najavili mjere za izlazak iz recesije.

Tkacz smatra da su u predviđanju recesije tada uvelike pomogli podaci s – Googlea. Naime, Google Trends otkriva informacije o najtraženijim pojmovima na internetu koji se obnavljaju svaki tjedan, a s obzirom na veliko povećanje pretraživanja riječi poput 'recesija', 'posao' i drugih koji su upućivali na smanjenje zaposlenosti i dolazak recesije, bilo je jasno kakvi problemi prijete gospodarstvu.

Pogledajte Googleove uređaje budućnosti!

Naravno, podaci o pretraživanjima na Googleovoj tražilici 'daleko su od savršenog prikaza stanja u svjetskoj ekonomiji' i njegovi su podaci limitirani samo na jednu svjetsku recesiju, no sigurno mogu biti upozorenje na potencijalne probleme.

Također, Tkacz kaže da zahvaljujući Google Trendsu danas možemo izmjeriti ono što nikad ranije nismo mogli izmjeriti poput raspoloženja potrošača, što je vrlo važan mikroekonomski faktor koji se može detaljno pratiti za svaku državu, regiju i grad te dodaje kako nam Google omogućava da 'ekonomske podatke gledamo kroz mikroskop, što je nešto o čemu smo uvijek sanjali u ekonomiji'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene