Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika zarada i velike kazne

Piratske stranice godišnje zarade i do 6 milijuna dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najvećih trideset piratskih stranica zarađuje prosječno čak 4,4 milijuna dolara godišnje od oglašavanja

'Zločin se isplati, ako kradete sadržaj drugih ljudi', zaključak je studije o zaradi piratskih stranica koju je nedavno provela organizacija Digital Citizens Alliance (DCA) u kojoj tvrde da su piratske stranice prošle godine od oglašavanja okrenule čak 250 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova taktika Policija u lovu na pirate: Stavljaju oglase na piratske stranice! Slika nije dostupna Ovo je tek početak! Zbog dijeljenja JEDNOG filma na internetu kažnjen sa 650 tisuća dolara!

Najpopularnije piratske stranice poput onih za pretraživanje torrenta mogu godišnje zaraditi čak šest milijuna dolara od oglašavanja, dok i manje stranice od prodaje oglasa mogu zaraditi oko sto tisuća dolara, a na Venture Beatu kažu da, s obzirom kako je sadržaj na ovim stranicama ilegalan i vlasnike stranica ne košta ništa (iako su potencijalne posljedice milijunske kazne i dugogodišnji zatvor), njihova profitna marža kreće se u rasponu od 80 do čak 94 posto.

Gasi se jedna od najpopularnijih piratskih stranica!

Prema rezultatima ovog istraživanja, prosječna zarada trideset najvećih piratskih stranica iznosi 4,4 milijuna dolara, a istraživanjem je obuhvaćeno skoro 600 internetskih stranica pri čemu se nisu proučavale pornografske stranice. Zanimljivo je da, iako se na piratskim stranicama omogućava pretraživanje i skidanje ilegalnog sadržaja, na tridesetak posto takvih stranica nalaze se oglasi nekih velikih i poznatih brandova poput Amazona, Lega i McDonaldsa, iako je često slučaj da niti te kompanije nisu svjesne kako se njihovi oglasi pojavljuju na takvim stranicama (prikazuju se automatski na oglašivačkim mrežama) i da na taj način financiraju pirate.

Britanska policija prošle je godine krenula u obračun s piratskim stranicama upravo pokušavajući smanjiti njihovu zaradu te su kontaktirali kompanije koje se oglašavaju na njima i nagovarali ih da prestanu financirati stranice na kojima se može skinuti ilegalni sadržaj.

Zločin se ipak NE isplati

Iako su u ovoj studiji u DCA napomenuli kako se zločin isplati, dio pirata ne bi se složili s tim jer, iako su zaradili veliki novac, na kraju su ih njihove aktivnosti koštale slobode ili zbog piratstva moraju platiti milijunske odštete. Zbog Megauploada neko je vrijeme u zatvoru proveo Kim Dotcom koji i dalje čak odluku o izručenju u SAD-a, a u slučaju sudske odluke o izručenju prijeti mu čak dvadeset godina u američkom zatvoru.

Zbog dijeljenja JEDNOG filma na internetu kažnjen sa 650 tisuća dolara!

Vlasnik isoHunta, stranice za pretraživanje torrenta, zbog piratstva mora platiti odštetu od čak 110 milijuna dolara, u sličnim problemima našao se i Hotfile koji je kažnjen s 80 milijuna dolara, dok je moderator jedne piratske stranice u Švedskoj zbog dijeljenja samo jednog filma kažnjen sa 650 tisuća dolara te ga je švedska organizacija za zaštitu autorskih prava prozvala 'najgorim piratom ikad'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene