Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telefoni kao lego kockice

Ovo je 'najluđi eksperimentalni telefon na svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa u Googleu već neko vrijeme razvija telefone na kojima bi korisnici sami mogli mijenjati komponente te bi njihov Project Ara u potpunosti mogao promijeniti tržište pametnih telefona

Ako želite bolju kameru na vašem telefonu, bilo bi jednostavnije nabaviti samo novu kameru, a ne platiti nekoliko tisuća kuna za novi pametni telefon koji će imati bolju kameru. Iako je ovako nešto danas nemoguće, ekipa iz Google već neko vrijeme marljivo radi na Projectu Ara koji bi u budućnosti trebao omogućiti zamjenu individualnih komponenta, odnosno modula pametnih telefona tako da bi mobilne uređaje nadograđivali kao i stolna računala, samo puno jednostavnije.

S Projectom Ara Motorola i Google započeli su još prošle godine, a na prošlotjednoj Googleovoj I/O konferenciji prvi je puta javno prikazan prototip ovakvog telefona – iako treba proći još vremena prije nego se ovakvi telefoni pojave na tržištu, na temelju prikazanog već sada možemo zaključiti kako su Googleovci zamislili pametne telefone budućnosti.

Stiže mobilna REVOLUCIJA: Doznajte kakva!

Ovakvi mobilni uređaji bili bi sastavljeni od brojnih telefonskih blokova, odnosno zasebnih komponenti (npr. procesor, memorija, baterija, kamera bit će smješteni na posebnim blokovima) koje će se moći jednostavno mijenjati. Tako, ako korisnici žele brži telefon s jačom kamerom, dovoljno je kupiti i zamijeniti samo procesor i kameru, a ne cijeli telefon – na BGR-u kažu kako ćemo telefone u budućnosti slagati poput lego kockica.

Trenutno još nije poznato kada bi se prvi ovakvi uređaji trebali pojaviti u prodaji, no na njihovom razvoju rade brojni Googleovi inženjeri te se ne bi čudili da za nekoliko godina (ili malo više) većina mobilnih uređaja bude bazirana na principu telefonskih blokova, odnosno da će korisnici sami birati i sastavljati komponente i performanse koje su im bitne na telefonima. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene