Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Project Ara

Stiže mobilna REVOLUCIJA: Doznajte kakva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto kupovine novog telefona, u budućnosti bi mogli kupovati samo pojedinačne komponente mobitela u obliku posebnih modula i jednostavno nadograditi naše mobilne uređaje

Google i Motorola početkom kolovoza predstavili su pametni telefon Moto X u kojem su veliki naglasak stavili na njegovu personalizaciju tako da su korisnici na internetskoj stranici MotoMaker sami mogli odabrati boje telefona koji će im Motorola isporučiti. Nedugo nakon toga, Dave Hakkens predstavio je svoju ideju 'telefonskih blokova', odnosno zamislio je pametni telefon kojeg će korisnici moći sami sastavljati iz različitih blokova tako da bi oni kojima je bitno dugo trajanje baterije, na svoj telefon mogli postaviti jaču bateriju, dok bi ljubitelji mobilne fotografije mogli postaviti blok s naprednijom kamerom i slično.

Motorola i Hakkens nedavno su odlučili zajedno razvijati ideju o telefonima koje bi korisnici sami mogli sastavljati te je ova kompanija predstavila Project Ara čiji je cilj razviti modularne telefone koji bi 'za hardver napravili ono što je Android napravio za softver'.

Dakle, cilj Motorole je razviti hardversku platformu za koju će developeri razvijati komponente s kojima će korisnici moći nadograđivati svoje smartphone uređaje – na sličan način na koji danas nadograđujemo telefona sa softverom, u budućnosti bi ga mogli nadograđivati s hardverom.

Može li ovaj telefon ugroziti Samsung i Apple?

Tako, ako je procesor koji se nalazi u telefonu već zastario ili ne može podržavati najnovije igre, korisnici bi mogli kupiti novi i bolji procesor, odnosno modul s takvim procesorom i s njim jednostavno zamijeniti stari procesor.

Na The Vergeu kažu da se dizajn Projecta Ara sastoji od tzv. endoskeletona, odnosno njegove 'osnovne strukture' i različitih modula poput nove tipkovnice, baterije ili nekih drugih dijelova koje će developeri napraviti. Motorola je najavila da će tijekom zime izdati alfa verziju Module Developer’s Kita (MDK) te da će uskoro poslati pozivnice developerima kako bi što prije počeli s razvojem modula za Ara platformu.

Motorolin projekt tek je u povojima te će biti zanimljivo vidjeti kako će se razvijati te bi, ako se pokaže uspješnim, mogao donijeti pravu revoluciju na mobilno tržište pa korisnici više ne bi kupovali gotove pametne telefone, već bi postojeće modele konstantno nadograđivali s boljim komponentama.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene