Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija vrijedna 280 milijuna dolara

'Minotaur' krenuo u istraživanje mjesečeve atmosfere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bespilotna raketa 'Minotaur 5' lansirana je u ranim jutarnjim satima u Virginiji s malim NASA-inim znanstvenim satelitom koji bi trebao istraživati rijetku mjesečevu atmosferu.

Letjelica za istraživanje mjesečeve atmosfere i površine poznata kao LADEE dizajnirana je da traži prašinu koja se podiže na površini Mjeseca, što je fenomen o kojem je posada Apolla izvijestila još prije 40 godina.

'Prvi put u 40 godina imamo priliku posvetiti se tom misteriju', rekao je za NASA-inu televiziju znanstvenik Richard Elphic iz NASA-inog istraživačkog centra u Kaliforniji tijekom prenošenja lansiranja rakete.

Planirano je i da LADEE, koji će kružiti mjesečevom orbitom na visini od 50-ak kilometara iznad površine, istraži i tanki džep plinova koji se stvaraju oko Mjeseca.

>> Mjesečev misterij: NASA-ina letjelica kreće u istragu bizarnog otkrića

Rijetka mjesečeva atmosfera koja sadrži argon, helij, natrij, kalij i druge elemente može skrivati odgovor na pitanje kako je voda ostala zatočena u kraterima na zaleđenim polovima Mjeseca.

"U osnovnoj, a vjerojatno i u srednjoj školi učili smo da mjesec nema atmosferu", rekao je Elphic. No, dodao je, Mjesec ima atmosferu ali se ona posve razlikuje od zemljine i vrlo je razrjeđena.

Satelitu će do mjesečeve atmosfere trebati 30 dana, a lansiranje je bilo prenošeno i na velikom ekranu na njujorškom Times Squareu.

Jednom kada satelit stigne u orbitu oko Mjeseca znanstvenici će se koristiti trima instrumentima i testirati prototip optičkog laserskog komunikacijskog sustava. Znanstvene operacije trebale bi započeti u studeonme.

Misija vrijedna 280 milijuna dolara trebala bi trajati šest mjeseci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Snijeg u Kaliforniji - 1 Ekstremno vrijeme VIDEO/FOTO Mećava paralizirala dio SAD-a: Deseci tisuća ostali bez struje, građani upozoreni na opasnost od lavina Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene