Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh Odiseja

VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina!

Odysseus
Odysseus Foto: Afp
Ekspedicija je lansirana u sklopu nastojanja NASA-e da komercijalnim letjelicama trasira put za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja desetljeća.

Šesterokutna letjelica Odisej (Odysseus), tvrtke Intuitive Machines iz američkog grada Houstona, sletjela je u petak, oko 00:30 sati, na krater Malapert A na Mjesecu i time je Odisej postao prva američka letjelica koja je na Mjesec sletjela unazad 50 godina.

Informaciju o uspješnom slijetanju letjelice potvrdio je direktor misije Tim Crain istaknuvši da se radi o povijesnom trenutku koji označava prvo američko slijetanje na Mjesec još od davne 1972. godine.

"Dobro došli na Mjesec", dodao je Crain.

Projekt je, objavio je BBC, dio NASA-ina nastojanja da komercijalnim letjelicama trasira put za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja desetljeća.

Odisej je, inače, lansiran 15. veljače na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9.

Pročitajte i ovo Vojska - 3 Vrh oružanih snaga Postrojba u koju ulaze samo najbolji: "Drilamo ih do točke pucanja, završetak obuke nose kroz cijeli život"

Prema riječima direktora NASA-e Billa Nelsona, misija je trijumf, veliki skok za cijelo čovječanstvo.

"Danas su se prvi put u više od pola stoljeća Sjedinjene Države vratile na Mjesec. Prvi put u povijesti čovječanstva američka kompanija vodila je putovanje tamo gore", naglasio je Nelson.

Pročitajte i ovo Stjepan Nemak - 3 Donosi Provjereno Vjerovao je prijatelju na riječ: Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode

U NASA-i se, uz ostalo, nadaju da će s vremenom na Mjesecu uspostaviti dugotrajnu prisutnost. Plan je da se iz leda prikuplja voda za piće i za raketno gorivo. NASA to radi u sklopu programa Artemis čiji je cilj uspostaviti bazu na Mjesecu, preduvjet za buduće ljudske misije na Mars.

Odisej je na Mjesec ponio kamere za istraživanje promjena Mjesečeve površine pod ispušnim plinovima motora svemirskog broda kao i uređaj za analizu oblaka nabijenih česticama prašine koji u sumrak lebde nad površinom zbog Sunčeva zračenja.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane"

Isto tako, mediji su objavili kako je NASA spomenutoj privatnoj tvrtki platila 118 milijuna dolara da na Mjesec preveze njezin novi hardver, što je dio inicijative kojom Američka svemirska agencija želi delegirati prijevoz tereta na Mjesec privatnom sektoru kako bi uštedjela i potaknula lunarno gospodarstvo.

Inače, u jednom trenutku misije slijetanje Odiseja bilo je odgođeno zbog problema s navigacijskim sustavom budući da sustav nije radio ispravno. Letjelica se, međutim, oslonila na eksperimentalnu tehnologiju na NASA-inom navigacijskom Doppler Lidaru koji koristi tri lasera za određivanje brzine i visine na kojoj je letjelica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene