Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mužjaci u ljubavnom klinču

Znanstvenici prvi put snimili parenje grbavih kitova: Nisu očekivali da će to vidjeti

Grbavi kit
Grbavi kit Foto: Getty Images
Znanstvenici su uspjeli prvi put snimiti parenje grbavih kitova u divljini. Po prvi put ovo ponašanje snimljeno je kamerom, ali to znanstvenicima nije jedino iznenađenje.

Čini se da su kitovi u ljubavnom klinču - mužjaci. Znanstvenici već desetljećima promatraju ovu vrstu u divljini, no vrlo rijetko su imali priliku vidjeti njihovo seksualno ponašanje.

Ovo je prvi put da su primijetili da se dvije muške jedinke ove vrste upuštaju u seksualne aktivnosti iako to nije neuobičajeno u životinjskom svijetu.

Paranje grbavih kitova snimili su Lyle Krannichfeld i Brandi Romano kod otoka Maui 2022. godine. U radu koji su objavili opisali su kako su kitovi napravili šest krugova oko broda na kojem su se nalazili, zatim je jedan kit prišao drugome i počeli su "akciju" koja je trajala oko pola sata. Snimke su kasnije pokazali biologinji Stephanie Stack te su zajedno analizirali snimljeno ponašanje i objavili rad u stručnom časopisu o morskim sisavcima.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno"

Ono što su primijetili je da nije poznato jesu li oba kita doborovoljno sudjelovala u aktivnosti jer je jedan očito bio slabiji i činilo se kao da želi pobjeći, piše Daily Mail.

Fotografije kitova možete pogledati OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene