Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon vapaja upomoć lokalnih vlasti

Brazilski vojni zrakoplovi spašavaju "pluća Zemlje"

Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA)
Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) NASA
Aktualno Galerija Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) Snimke iz svemira požara u Amazoni (Foto: NASA) Foto: NASA Gore šume u Amazoni Foto: Dnevnik.hr) Gore šume u Amazoni Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 I dalje gore šume u Amazoniji (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Brazilski vojni zrakoplovi bacaju i ispuštaju vodu na opožarene šume u saveznoj državi Rondonia u Amazoniji, reagirajući na prosvjede diljem svijeta zbog uništavanja najveće svjetske prašume.

Predsjednik Jair Bolsonaro odobrio je vojne operacije u sedam saveznih država za borbu protiv požara u Amazoniji. Učinio je to na zahtjeve za pomoć koje su uputile njihove lokalne vlade, rekla je glasnogovornica njegova ureda.

Pročitajte i ovo Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Oluja i poplave Obilne kiše odnijele deset života: "Stanje je iznimno ozbiljno, kao da se suočavamo s ratom" Izložba Trofeji ruske vojske - 1 Ogromna gužva Ruska vojska izložila zapadno oružje zaplijenjeno u Ukrajini: "Povijest se ponavlja"

Ministarstvo obrane objavilo je snimku koja pokazuje vojni zrakoplov koji izbacuje tisuće litara vode iz dvije divovske sapnice leteći kroz oblake dima blizu krošnja drveća.

Reakcija je uslijedila nakon što su čelnici zemalja G7 izrazili veliku zabrinutost zbog požara na sastanku u Francuskoj. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da G7 priprema dogovor o “pružanju tehničke i financijske pomoći“ zemljama pogođenim požarima u Amazoniji.

Blizu 80.000 požara zabilježeno je diljem Brazila do 24. kolovoza, što je najveći broj od 2013. godine prema agenciji za istraživanje svemira INPE.

Bolsonaro je objavio kako će vojska biti poslana nakon nekoliko dana kritika javnosti i svjetskih čelnika da Brazil ne čini ništa protiv požara.

Osim Rondonije brazilska vlada još treba objaviti pojedinosti operacija za druge savezne države. Iz Ministarstva obrane izvjestili su da je u brazilskoj sjevernoj regiji Amazoniji na raspolaganju 44.000 vojnika ali nije poznato koliko će ih na kojem mjestu biti upotrijebljeno kao niti ono što će raditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene