Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nalet emocija

VIDEO Kim Jong-un se rasplakao pred ženama: "To se tiče svih nas"

Aktualno Galerija Sastanak Kim Jong Un sa sjevernokorejskim majkama - 1 Sastanak Kim Jong Un sa sjevernokorejskim majkama - 1 Foto: Associated Press / Screenshot Sastanak Kim Jong Un sa sjevernokorejskim majkama - 2 Sastanak Kim Jong Un sa sjevernokorejskim majkama - 2 Foto: Associated Press / Screenshot Sastanak Kim Jong Un sa sjevernokorejskim majkama - 3 Sastanak Kim Jong Un sa sjevernokorejskim majkama - 3 Foto: Associated Press / Screenshot +0 Sastanak Kim Jong Un sa sjevernokorejskim majkama - 4 Galerija 1/4 >>
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un prošlog vikenda u Pjongjangu je sudjelovao na Petoj nacionalnoj konvenciji majki, a obraćajući se upravo njima, zaplakao je.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un je zaplakao dok je pozivao žene da zaustave pad nataliteta u zemlji.

"Zaustavljanje pada nataliteta te pružanje dobre skrbi i obrazovanja djeci obiteljske su teme koje se tiču svih nas te ih trebamo rješavati s našim ženama i majkama", rekao je Kim Jong Un dok je bijelim rupčićem brisao suze s lica, prenosi Sky News

Stručnjaci vjeruju da mnoge nove obitelji nemaju više od jednog djeteta u Sjevernoj Koreji jer trebaju mnogo novca za odgoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije prvi put Iz najopasnije nuklearke u Europi curi radioaktivna tekućina: Prijetnja gora i od katastrofe u Černobilu

Prosječan broj beba za koje se očekuje da će ih žena roditi tijekom svog života iznosio je 1,79 u Sjevernoj Koreji 2022. godine, što je pad u odnosu na 1,88 u 2014. godini.

Kimov apel u izrazitoj je suprotnosti s programima kontrole rađanja koje je Sjeverna Koreja uvela 1970-ih i 80-ih kako bi usporila poslijeratni rast stanovništva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brzo su uhvaćeni Policija objavila detalje napada na ZET-ovce: Jedan nasilnik lupio policajca

"Mnoge obitelji u Sjevernoj Koreji također ne namjeravaju imati više od jednog djeteta ovih dana jer znaju da im treba mnogo novca da odgajaju svoju djecu, šalju ih u školu i pomognu im da nađu posao", rekao je Ahn Kyung-su, voditelj DPRKHealth.org, web stranice koja se fokusira na zdravstvene probleme u Sjevernoj Koreji.

Vjeruje kako se Kim Jong Un počeo sve češće pojavljivati u javnosti s kćeri Kim Ju-ae jer se nada da će tako ohrabriti građane da imaju što veće obitelji.

Sjevernokorejski državni mediji izvještavaju da je zemlja uvela beneficije za obitelji s troje ili više djece. To uključuje povlaštene besplatne stambene aranžmane, državne subvencije, besplatnu hranu, lijekove i kućanske potrepštine uz obrazovne povlastice za djecu.

Očekuje se da će se stanovništvo Sjeverne Koreje smanjiti s trenutnih 25,7 milijuna stanovnika i pasti na 23,7 milijuna do 2070. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene