Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije prvi put

Iz najopasnije nuklearke u Europi curi radioaktivna tekućina: Prijetnja gora i od katastrofe u Černobilu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Sellafieldu je zabilježeno curenje radioaktivnog otpada iz silosa koje bi moglo uzrokovati veliku prijetnju zdravlju cijele Europe.

Širi se zabrinutost zbog nuklearnog otpada koji se nalazi u silosu sellafieldske nuklearne elektrane. Iz pukotina u betonskom silosu nastavlja curenje radioaktivnog otpada, ali i iz rezervoara B30, koji sadrži radioaktivni mulj.

Problem je to koji bi mogao uzrokovati i diplomatski sukob između Engleske, Norveške i Irske, koje smatraju da postrojenje u Sellafieldu nije sposobno sigurno i savjesno riješiti nastalu situaciju. Norveške vlasti posebno su zabrinute jer bi radioaktivni oblak iz Sellafielda, u slučaju katastrofe, u roku od samo 12 sati prekrio cijelu zemlju, ali i dijelove Švedske, Finske, Litve i Latvije.

Irsku i engleski grad Sellafield dijeli samo nekoliko kilometara mora, stoga strahuje od izlijevanja otpada jer se nalazi u neposrednoj opasnosti

Pročitajte i ovo Hamasovci i taokinje napad Hamasa 7. listopada UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Snimke zlostavljanja i sakaćenja: "Silovao ju je, a onda joj pucao u glavu i ejakulirao. Odrezali su joj grudi i bacali ih okolo"

Kompleks nekoliko puta veći od Černobila

Iako u Sellafieldu radi 11.000 ljudi sa zadatkom skladištenja i obrađivanja nuklearnog otpada iz programa naoružanja i proizvodnje nuklearne energije, Sellafield se sve teže nosi s time. U izvješću Europske unije iz 2001. godine o sellafieldskoj nuklearnoj elektrani javnost se prvi put upoznala s problemima koji pogađaju englesku nuklearku.

Eventualna izlijevanja nuklearnog otpada prouzročila bi veću katastrofu od černobilske, s obzirom na to da je nagomilani otpad višestruko veći od onoga koji je ikad bio pohranjen u ukrajinskoj nuklearki, piše Guardian.

Zabrinutost je toliko velika da su se uključili i stručnjaci za zbrinjavanje nuklearnog otpada iz SAD-a koji smatraju da je cijeli pogon nestabilan zbog narušene infrastrukture.

Pročitajte i ovo Vojna oklopna vozila Bradley Remont u Đuri Đakoviću Hrvatskoj stigli američki oklopnjaci, poznato njihovo prvo odredište: "Hrvatski vojnici s ovim moćnim sredstvom bit će još snažniji jamac mira i sigurnosti"

Osim toga, netransparentnost vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, koja desetljećima zataškava cijeli slučaj, dodatno pogoršava nastalu situaciju. 

Upravnici nuklearne elektrane negiraju katastrofalna izvješća, a kao svoju obranu iznose podatke da je od 2019. godine, kada se dogodilo prvo curenje otpada, do danas otpad znatno smanjen, a curenja kontrolirana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene