Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Remont u Đuri Đakoviću

Hrvatskoj stigli američki oklopnjaci, poznato njihovo prvo odredište: "Hrvatski vojnici s ovim moćnim sredstvom bit će još snažniji jamac mira i sigurnosti"

SAD je Hrvatskoj donirao 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2. Prva 22 vozila stigla su u Rijeku i na putu su u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV), gdje će biti u potpunosti obnovljena.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država objavilo je da su 6. prosinca u Rijeku stigla prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 koje je ta država donirala Oružanim snagama RH. 

"Ova moćna platforma ojačat će kapacitete Hrvatske vojske, obrambenu poziciju NATO-a u regiji i poboljšati mogućnosti hrvatske vojske za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Država", stoji u objavi.

Pročitajte i ovo Artem Uss potraga za Artemom Ussom FOTO U Hrvatskoj uhićen čovjek koji je pomogao u bijegu sinu Putinova prijatelja: Za informacije nude 7 milijuna dolara

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici Zelenski otkazao obraćanje Ukrajini ponestaje novca, a SAD odbija slanje novih milijardi: Problem je to i za Europu, posljedice bi mogle biti vrlo ozbiljne

Borbena vozila Bradley prevest će se u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV), gdje će biti u potpunosti obnovljena. Opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sustava naoružanja i naoružanja, bojenja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi.

Po završetku obnove zaposlenici DDSV-a će biti osposobljeni i opremljeni za dugoročno održavanje flote Bradley Hrvatske vojske. Osim toga, to će otvoriti mogućnosti za rad na istom tipu vozila drugih partnerskih zemalja. 

Pročitajte i ovo Dvije osobe smrtno su stradale u nesreći u tunelu Učka jedan se bori za život Treća žrtva stravičnog sudara na izlazu iz tunela: U bolnici preminuo još jedan putnik

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Italiji Jurio Lamborghinijem da bi se snimio za YouTube pa ubio dječaka (5) i ozlijedio njegove sestru i majku

"Hrvatska nabava Bradley Fighting Vehiclesa čini snažnog i sposobnog saveznika još jačim i sposobnijim. To također označava još jedno važno američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih NATO saveznika", rekao je otpravnik poslova SAD-a Mark Fleming.

Pročitajte i ovo Hrvatski navijači u Grčkoj 12 točaka Proširena istraga protiv BBB-ovaca: Sumnjiči ih se za novo kazneno djelo, kazne bi mogle biti ogromne

"Osigurali smo gotovo 57 milijuna dolara vojne bespovratne pomoći za ovaj program kako bismo povećali rashode Hrvatske od 145,2 milijuna dolara. Uz to, Nacionalna garda Minnesote pomoći će Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji Bradley flote u dugoročnom Programu državnog partnerstva s Hrvatskim oružanim snagama. To pokazuje da obrambena suradnja ostaje kamen temeljac bilateralnih odnosa SAD-a i Hrvatske. I da, kao i uvijek, zajedno budemo jači", zaključio je Fleming.

Oglasila se i Vlada

"Nabava Bradleyja potvrda je kontinuiranog ulaganja u osnaživanje svih sastavnica Hrvatske vojske. Kroz strateško partnerstvo i suradnju sa SAD-om opremamo Hrvatsku vojsku kako bi bila još spremnija za ispunjavanje svojih zadaća, uzimajući u obzir i suvremene obrambene i sigurnosne izazove. Vlada je osigurala rast obrambenog proračuna, koji je udvostručen u proteklih sedam godina i danas premašuje milijardu eura. Nastavljamo poboljšavati status i materijalna prava hrvatskih vojnika te ulagati u opremu i modernizaciju Hrvatske vojske", poručio je ovom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je kako dolazak Bradleyja u Republiku Hrvatsku svjedoči uspješnoj dinamici realizacije najvažnijih projekata opremanja i modernizacije Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske kopnene vojske, a istovremeno potvrđuje snagu strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a.

"Sutra ćemo na sjednici Vlade predstaviti 'Okvir za obrambenu suradnju između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država od 2023. do 2028.', kojim se odnosi dviju država usmjeravaju ka jačanju i produbljivanju obrambene suradnje. U tom smislu, Bradleyji će značajno pridonijeti jačanju ukupne borbene moći i spremnosti naših Oružanih snaga. Ponosan sam što dio tehnike najveće grane Hrvatske vojske postaje sredstvo koje čini okosnicu američkih oklopno-mehaniziranih postrojbi. Vjerujem kako će hrvatske vojnikinje i vojnici s ovim moćnim sredstvom biti još snažniji jamac mira i sigurnosti naše Domovine, ali i šire", rekao je ministar Anušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene