Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa proglasio šest svetaca

Vatikan: Mary MacKillop prva australska svetica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. proglasio je u nedjelju svetima jednog svećenika i pet redovnika i redovnica, među kojima prvu australsku sveticu Mary MacKillop, pred više desetaka tisuća hodočasnika okupljenih u Vatikanu.

Mary MacKillop (1842.-1909.) utemeljiteljica reda Sestara svetog Josipa od Presvetog Srca, posvetila je život obrazovanju siromašnih i osnovala je više desetaka škola diljem Australije. Jednom je prijavila svećenika pedofila i zbog toga se našla u sukobu katoličkom hijerarhijom pa čak na šest mjeseci bila ekskomunicirana iz crkve, ali je ta odluka kasnije povučena.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Majka puna ljubavi" Susjedi u šoku: Majka snimala petogodišnju kćer i prodavala slike pedofilima Slika nije dostupna 'Misa četiriju papa' Stigao i Papa u miru Benedikt XVI.: 'Događaj kakav Rim ne pamti u povijesti'

Tisuće Australaca u nedjelju su proslavile proglašenje svoje prve svetice. Na jednoj od svečanosti, u Melbourneu, rodnom gradu Mary MacKillop, bila je i premijerka Julija Gillard, deklarirana ateistica. U Rim je na proglašenje osobno doputovao ministar vanjskih poslova Kevin Rudd.

Mary MacKillop blaženom je proglasio papa Ivan Pavao II. prije 15 godina, a Vatikan joj je lani priznao drugo čudo, što je otvorilo put kanonizaciji.

Papa je danas također svetima proglasio i redovnika Andrea Bessettea (1845.-1937.) iz Quebeca, utemeljitelja Oratorija svetog Josipa u Quebecu, poljskog svećenika Stanislasa Soltysa (1433.-1489.), španjolsku redovnicu Candidu Mariu de Jesus Cipitria y Barriolu (1845.-1912.), kao i dvije talijanske redovnice, Giuliu Salzano (1846.-1929.) i Camillu Battista Varanno (1458.-1524.). Od početka svog pontifikata 2005. papa Benedikt XVI. proglasio je svega 34 sveca, uključujući današnje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene