Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Misa četiriju papa'

Stigao i Papa u miru Benedikt XVI.: 'Događaj kakav Rim ne pamti u povijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa u miru Benedikt XVI. stigao je u nedjelju ujutro na prostor ispred Bazilike svetog Petra gdje se održava misa kanonizacije Ivana Pavla II. i Ivana XXIII.

Odjeven u bijelo, s mitrom na glavi, bivši njemački papa stigao je pola sata prije početka svečanosti, opirući se na štap i zauzeo mjesto u prostoru namijenjenu kardinalima i biskupima, dižući ruke u znak pozdrava i zajedništva.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Slika nije dostupna Otvorenih pitanja nema PREMIJER OREŠKOVIĆ KOD PAPE O Stepincu, izbjegličkoj krizi i Hrvatima u BiH

Zatim je sjeo u prve redove lijevo od oltara. Kako je bilo i najavljeno, koncelebrirat će na misi, ali neće biti na oltaru pokraj pape Franje kako se ne bi stvorila gužva.

Njegova nazočnost u ovom povijesnom trenutku za Crkvu uveličava taj izniman događaj na kojemu će sudjelovati gotovo milijun ljudi.

Neki mediji već govore o 'misi četiriju papa' u Bazilici svetog Petra. 'Bit će to događaj kakav Rim ne pamti u svojoj povijesti, kanonizacija dvojice papa u nazočnosti dvojice živućih papa', Franje i Benedikta XVI., ocijenio je mons. Liberio Andreatta, ravnatelj vatikanske agencije za organiziranje hodočašća (ORP).

Kanonizacija na Trgu svetog Petra: Ivan XXIII. i Ivan Pavao II. proglašeni svetima!

Kardinal Joseph Ratzinger, predstojnik Kongregacije za nauk vjere, bio je jedan od najbližih suradnika pape Ivana Pavla II. i sudionik Drugog vatikanskog sabora na kojemu je iznio nove ideje. Poslije je priznao da je taj skup bio najvažniji događaj u njegovu životu na temelju kojega je razvijao svoje teološke zamisli u stotinama tekstova. Koncil je smatrao 'obnovom u kontinuitetu', a ne 'raskidom' s prijašnjom Crkvom.

Nakon njegova neočekivana odreknuća u veljači 2013. i izbora pape Franje u ožujku te godine, dvojica papa su uspostavila srdačnu suradnju, živeći na nekoliko stotina metara u vatikanskoj državici.

Papa u miru je ostao vjeran svom obećanju da se neće miješati u stvari svog nasljednika, ali je rekao da će uvijek dati savjet ako se to od njega zatraži. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene