Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeno više osoba

Ukrajinci namjeravali ubiti glavnu urednicu i novinarku ruske državne televizije? FSB objavio iznos nagrade za svako ubojstvo

Atentat na ruske novinarke
Atentat na ruske novinarke Foto: Platforma X
FSB je izvjestio kako je u Rusiji spriječen atentat na glavnu urednicu i novinarku ruske državne televizije.

Ruski mediji izvještavaju da su tajne službe spriječile atentate na glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjan i novinarku Kseniju Sobčak.

Atentate je pripremala ukrajinska obavještajna služba, priopćila je Federalna služba sigurnosti (FSB).

U priopćenju objavljenom u subotu, agencija je rekla da je zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova i Istražnim odborom uhitila neodređen broj neonacista iz skupine Paragraf 88 koji su prikupljali informacije na njihovim radnim i kućnim adresama.

Tijekom operacije, koja je održana u petak u Moskovskoj i Rjazanskoj regiji u središnjoj Rusiji, agenti su zaplijenili automatsku pušku Kalašnjikov, streljivo, gumena crijeva, noževe, boksere i lisice, navodi FSB.

Pročitajte i ovo Joe Biden Gdje je Prigožin? Biden se našalio o odnosu vođe Wagnera i Putina: "Da sam na njegovu mjestu..."

Dodaju da su zaplijenili i zastave te nacističke rekvizite i nacističku literaturu, kao i komunikacijsku opremu i računala s informacijama koje potvrđuju zločinačke namjere.

"Uhićenici su potvrdili da su pripremali atentate prema uputama Službe sigurnosti Ukrajine za nagradu od 1,5 milijuna rubalja (16.600 dolara) za svako ubojstvo", stoji u priopćenju.

Simonjan je glavna urednica RT-a od njegova osnutka 2005. Rođena i odrasla je u južnom gradu Krasnodaru, udana je i ima troje djece.

Sobčak je poznata slavna osoba u Rusiji i bivši predsjednički kandidat. Kći bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga, od djetinjstva poznaje predsjednika Vladimira Putina. Sobčak, koji se smatra liberalom, trenutno vodi popularan YouTube kanal. Prethodno je vodila najpopularniji reality TV show u zemlji. Udana je, ima dijete.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Iskupljenje u Ukrajini Putin se tajno sastao s Prigožinom: "Mislim da neće tražiti oprost. Mogao bi donijeti glavu..."

U travnju je objavljeno da je uhićeno šest navodnih članova zabranjene terorističke skupine Nacionalsocijalizam / Bijela moć, pod sumnjom da su pripremali pokušaj atentata na istaknutog ruskog novinara Vladimira Solovjeva. Istraga je tvrdila da su također djelovali u ime SBU-a.

Istog mjeseca ruski vojni bloger Maksim Fomin (Vladen Tatarski) ubijen je u bombaškom napadu u St Petersburgu. Lokalna aktivistica Darja Trepova uhićena je zbog zločina. Navodno je priznala da ju je regrutirao čovjek povezan s ukrajinskom obavještajnom službom.

Prošle godine, još jedna ruska novinarka, Darja Dugina, ubijena je u atentatu u automobilu bombi na periferiji Moskve. FSB je tvrdio da iza ubojstva stoje ukrajinske specijalne službe. New York Times je izvijestio da dužnosnici američke vlade također vjeruju da je Kijev odgovoran.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene