Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalni sustav

Ukrajinci rusku raketu nisu oborili Patriotom nego nečim puno jačim: Koliko ih još imaju?

Protuzračna obrana u Ukrajini
Protuzračna obrana u Ukrajini Foto: Afp
.Nakon što je Ukrajina u petak oborila ruski vojni avion počelo se nagađati radi li se o upotrebi sustava Patriot. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je svima trebalo biti jasno da je korišteno nešto drugo, snažnijeg dometa. Ispostavlja se da je riječ o desetljećima starom sovjetskom sustavu S-200.

Prema ukrajinskom časopisu Pravda, raketa koja je u petak oborila ruski vojni avion A-50 nije bila američki Patriot, kako su mnogi mislili, već bivša sovjetska raketa 5V28, dio sustava S-200 protuzračne obrane.

Kako piše Forbes S-200 nije najtočniji sustav, posebno u usporedbi s Patriotom. Međutim, preciznost nadmoještava snagom. A-50 je oboren dok je bio udaljen oko 120 milja od linije fronte u južnoj Ukrajini dok Patriot ima domet od nekih 90 milja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ukrao bager, tražio zlato U gradskom parku napravio kolibu s kaminom i trakom za trčanje, građani uznemireni: "To je tempirana bomba"

Sovjetski Savez je razvio sustav S-200 za obaranje američkih bombardera 1960-ih. Ukrajina je te sustave povukla iz uporabe prije više desetljeća zbog problema s upravljanjem i transportom. Ipak, razmatrali su modernizaciju, uključujući aktiviranje nekih sustava i prije sukoba s Rusijom.

Pročitajte i ovo Lov na krivotvorine - 3 Domišljati lopovi Žestoka borba protiv krijumčara novca! Carinici u pošiljci otkrili posebni papir: "U prošloj godini zaplijenjeno 340 tisuća eura krivotvorenih novčanica"

S obzirom na relativno visoku preciznost obnovljenih ukrajinskih S-200 sustava u napadima na ciljeve na tlu, postoji mogućnost da su inženjeri u Kijevu instalirali poboljšane sustave za traženje ciljeva za rakete 5V28, možda čak nove modele razvijene za S-125 ili druge sustave. Pitanje je može li isti sustav traženja funkcionirati i u ulozi otkrivanja zračnih ciljeva.

Koliko raketa 5V28 Ukrajina posjeduje nije poznato, ali moguće je da su dobili nove isporuke od saveznika s operativnim S-200 sustavima, poput Poljske ili Bugarske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene