Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Harao ulicama grada

Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija
Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Foto: Getty Images
Medvjed koji je napadao ljude u slovačkom gradu Liptovski Mikulaši ubijen je nakon desetodnevne potrage.

Ubijen je medvjed koji je sijao strah u Slovačkoj te napao petero ljudi, medijima je rekao ministar okoliša Tomaš Taraba. Vlastima je trebao deset dana da lociraju smeđeg medvjeda, a ubijen je u šumi u okolici grada Liptovski Mikulaši.

Snimka medvjeda koji mahnito trčao ulicama slovačkog grada postala je viralna, a zbog životinje lokalne vlasti proglasile su izvanredno stanje.

Za identifikacije medvjeda korišteni su dronovi i biometrijska tehnologija.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić napad na sandru benčić VIDEO Incident na predstavljanju kandidata Možemo! u Petrinji: "Nije ovo Banija, ovo je Banovina! Niste bili u stanju voditi ni obrt"

Podsjetimo, napad se dogodio u nedjelju 17. ožujka kada je žena (49) zadobila ozljede ramena, 72-godišnjak porezotine glave, a ogrebotine su zaradili i 10-godišnjakinja te još dvoje odraslih ljudi.

"Ovo je slučaj kada je medvjed brutalno napao ljude. Jedna je osoba umalo izgubila oko", rekao je lokalnim medijima Rudolf Huliak, zastupnik Slovačke nacionalne stranke nakon napada te najavio reduciranje populacije medvjeda.

Kako prenosi BBC, slovački portali izvijestili su da je medvjed star tri godine i teži 70 kilograma.

  Pročitajte i ovo Amit Soussana 55 dana torture "Držali su me okovanu u dječjoj sobi. Natjerao me da maknem ručnik i prislonio mi pištolj na čelo"

Bolja zaštita okoliša u srednjoj i istočnoj Europi od pada komunizma 1989. prouzročila je to da su se medvjedi vratili u svoja prirodna staništa preko planinskog lanca Karpata, koji se proteže od Rumunjske preko zapadne Ukrajine do Slovačke i Poljske.

Stručnjaci tvrde da nije došlo do eksplozije u procijenjenoj populaciji medvjeda u Slovačkoj, za koju kažu da ostaje stabilna na oko 1275 jedinki.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene