Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U pijesku za dječju igru otkriveni teški metali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog povećane koncentracije teških metala, olova i kadmija, u pijesku u kojemu se igraju djeca predškolskog uzrasta državna je inspekcija naredila promjenu pijeska u 23 vrtića u više slovenskih gradova.

Na zahtjev roditelja provest će se i preventivno testiranje krvi polaznika tih ustanova premda do sad nije zabilježen nijedan slučaj trovanja.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske

Prvi slučajevi povećanih koncentracija teških metala zabilježeni su najprije u nekoliko vrtića u Celju, na što su reagirali roditelji i zdravstvene ustanove jer spomenuti metali u slučaju inhalacije mogu biti opasni za zdravlje djece.

Prema dosadašnjim neslužbenim rezultatima istrage, čini se da je jedno građevinsko poduzeće iz mjesta Mežica na sjeveru države, blizu granice s Austrijom - gdje su se nekada nalazili bogati, a u međuvremenu zatvoreni rudnici cinka, kadmija i olova - vrtićima dobavljalo pijesak bez nadzora.

Stručnjaci kažu da se takav pijesak ne bi smio koristiti ne samo za dječja igrališta nego niti u građevinarstvu, pa zahtijevaju da se uspostave standardi o maksimalnoj količini teških metala koji se u pijesku mogu nalaziti.

Problem zagađenja u regiji Koroška, gdje su se nekada eksploatirali teški metali, u Sloveniji je dobro poznat. 

Prije više godina su provedena ispitivanja koja su pokazala da djeca koja tamo žive u mnogo više slučajeva od prosjeka u krvi imaju više od 100 mikrograma teških metala u litri krvi, što je granična vrijednost koja može izazvati smetnje u fizičkom i psihološkom razvoju djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene