Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je bio Aleksej Navaljni?

Od Černobila do Polarnog vuka: Putin je Navaljnog strpao u najgori zatvor, otrovali su ga, a na zadnjoj snimci bio je mršav, s malo kose

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Afp
Aktualno Galerija Aleksej Navaljni Aleksej Navaljni Foto: Afp Aleksej Navaljni Aleksej Navaljni Foto: Afp Aleksej Navaljni Aleksej Navaljni Foto: Afp Aleksej Navaljni Aleksej Navaljni Foto: Afp +3 Aleksej Navaljni Galerija 1/8 >>
Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni (47) umro je u zatvoru. Jedan od Putinovih najžešćih i najupornijih kritičara, smješten je nedavno u zatvor oko 60 km sjeverno od Arktičkog kruga, a osuđen je na 19 godina pod "posebnim režimom". Na videu iz zatvora u siječnju pojavio se mršav, obrijane glave, ali se šalio na svoj račun.

Ruski odvjetnik, antikorupcijski aktivist i političar Aleksej Navaljni rođen je 4. lipnja 1976. u Butinu u Rusiji. Međunarodno priznanje stekao je kao jedan od najistaknutijih domaćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rani život i obrazovanje

Navaljnijev otac bio je časnik sovjetske vojske, a majka ekonomistica. Navaljni je odrastao u raznim garnizonskim gradovima na području Moskve, ali je ljeta provodio sa svojom bakom, očevom majkom, u selu u blizini Černobila u Ukrajini. Nakon eksplozije u černobilskoj nuklearnoj elektrani u travnju 1986., Navaljnijevi rođaci po ocu su evakuirani iz tog područja, ali ne prije nego što su primijetili pokušaj zataškavanja katastrofe od strane sovjetske vlade. 

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni i Vladimir Putin U zatvoru Preminuo Aleksej Navaljni, najveći Putinov kritičar, objavljeno što se dogodilo: Stižu oštre reakcije Zapada

Tragedija u Černobilu ostavila je snažan dojam na mladog Navaljnog, koji je vidio kako posljedice laži, dezinformacija i nesposobnosti vlasti utječu na život i smrt. S gomilom bijesa, opisao je kako je sovjetska vlada odgodila evakuacije obitelji, dok je pokušavala sakriti veličinu katastrofe

Navaljni je, piše enciklopedija Britannica, pohađao Rusko sveučilište prijateljstva naroda u Moskvi, a diplomirao je pravo 1998. Ostao je u Moskvi baviti se pravom i nastavio studij, a 2001. stekao je diplomu ekonomije na Financijskom sveučilištu pri Vladi Ruske Federacije.

Pročitajte i ovo Aleksej Navalni Buđenje u 5 ujutro Navaljni se javio iz arktičkog zatvora i podijelio bizarnu torturu koju prolazi svakog jutra

Dok je još bio student, 2000. godine, Navaljni se pridružio Jabloku, političkoj stranci koja je promicala liberalnu demokraciju i tržišnu ekonomiju. U ranim danima Putinove vladavine, činilo se da bi oporbene skupine mogle imati određeni utjecaj u državnoj Dumi, ali ujedinjenje pro-Putinovih stranaka pod zastavom Ujedinjene Rusije 2001. ugušilo je mnoga neslaganja. Navaljni je napredovao do položaja lokalnog vodstva u Jabloku, ali je izbačen iz stranke 2007. pod optužbom da je nanio štetu stranci "nacionalističkim aktivnostima", uključujući prisustvovanjem mimohodu krajnje desnice. No, Navaljni je ustvrdio da je bio izbačen zbog sukoba s vođom stranke Grigorijem Javlinskim.

Pročitajte i ovo Ruski zatvor Brutalni uvjeti Navaljni se javio iz jednog od najgorih zatvora: "Ovdje nam treba vrući, pečen slon"

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni (Foto: AFP) oporbeni čelnik Oglasio se čovjek od kojeg strahuje Putin: "Laknulo mi je što sam napokon uspio"

Aktivizam i protivljenje Putinu

Navaljni je 2008. započeo aktivističku kampanju koja je ciljala na javne subjekte u državnom vlasništvu. Kupnjom male količine dionica u svakoj tvrtki, Navaljni je dobio ulaz na sastanke dioničara. Kad je stigao tamo, napadao je korporativne službenike zbog nedosljednosti u financijskim izvješćima i nedostatku transparentnosti u upravljanju i knjigovodstvu. Budući da su mnogi rukovoditelji bili Putinovi bliski politički saveznici, ti su susreti bili učinkovito sredstvo izražavanja neslaganja u društvu u kojem je politički dijalog postajao sve ograničeniji. Navaljni je dokumentirao svoje napore na blogu koji je postao toliko popularan da je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je preuzeo dužnost kao dio sporazuma o podjeli vlasti s Putinom s ograničenim mandatom, bio  prisiljen priznati razmjere korupcije. 

U prosincu 2010. Navaljni je pokrenuo web stranicu RosPil (ruska skraćenica za "Ruska pila" - pila je sleng za pronevjeru). Stranica je objavila slučajeve u kojima se čini da su državni ugovori dodijeljeni korupcijom. Navaljni je pozvao posjetitelje da anonimno objave pojedinosti o sumnjivim vladinim poslovima. U roku od šest mjeseci stranica je navodno imala milijun posjeta mjesečno. Kad je Navalnji skovao izraz stranka prevaranata i lopova kako bi opisao Putinovu stranku Ujedinjena Rusija, to je brzo postalo krilatica ruskih prosvjeda.

Navaljni je pomogao u poticanju prosvjeda 2011. i 2012. godine u Rusiji tako što je vodio kampanju protiv izborne prevare i korupcije u vladi, istražujući Putinov uži krug i prenoseći otkirća u videima koji su prikupili stotine milijuna pregleda.

Pročitajte i ovo Aleksej Navalni nakon tri tjedna Napokon otkriveno gdje je Putin sakrio Navaljnog: "Tamo su surovi uvjeti"

Svjetska popularnost

Vrhunac u njegovoj političkoj karijeri došao je 2013. godine, kada je osvojio 27 posto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve. Godinama je bio trn u oku Kremlja i ukazivao na imovinu predsjednika Putina i Dmitrija Medvedeva, piše Guardian.

U kolovozu 2020. je njegova borba protiv ruskog predsjednika dospjela na svjetske naslovnice. Teško mu je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu, a Navaljni je, još u komi, prebačen u Berlin. Njegov tim optužio je Kremlj da ga je otrovao, što je Kremlj negirao. Njemački liječnici potvrdili su da je bio otrovan novičokom - nervnim otrovom iz sovjetskog doba. Njegov oporavak trajao je mjesecima.

Oporavio se i vratio u Rusiju u siječnju 2021., gdje je uhićen pod optužbom za kršenje uvjetnog otpusta i osuđen na prvu od nekoliko zatvorskih kazni zbog kojih bi ukupno proveo više od 30 godina iza rešetaka.

Putin je nedavno pokrenuo predsjedničku kampanju za svoj peti mandat. Već sada je Putin ruski vođa s najdužim stažem od Josfia Staljina i mogao bi ga nadmašiti ako se ponovno kandidira za dužnost 2030., što je moguće jer je 2020. promijenio ustavna pravila o ograničenju mandata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene