Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U svrhu znanosti

Studentima za dvije tisuće kuna ubrizgavali halucinogenu drogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studentima Cambridgea plaćeno je više od dvije tisuća kuna za sudjelovanje u studiji u kojoj im je ubrizgavana droga ketamin.

Istraživanjem su znanstvenici pokušavali pronaći nove oblike liječenja šizofrenije. Naime, ljudi koji boluju od mentalnih bolesti ponekad vjeruju kako su eksterni objekti zapravo dio njihovog tijela, a slično doživljavaju osobe pod utjecajem ketamina.

Pročitajte i ovo Policija razotkrila ilegalno okupljalište za konzumaciju droge Uhićene dvije osobe Specijalci upali u ilegalni klub u Zagrebu: Šef udruge za zaštitu djece nudio prostor za drogiranje Ilustracija Povezani s "podruzetnikom" Detelji velike akcije USKOK-a: Uigrani narko kartel u Hrvatsku prokrijumčario stotine tona droge

Istraživači su 15-orici studenata ubrizgali ketamin te promatrali koliko od njih misli da je gumena rukavica na njihovim rukama zapravo dio njihova tijela. Ketamin je halucinogena droga koja je legalna u tekućem stanju, no ne i u obliku praška.

>> Hrvati od ilegalnih opijata najviše vole marihuanu

Najčešće se koristi kao sredstvo za smirivanje konja.
Jedan od studenata koji je sudjelovao u eksperimentu opisao ga je 'uznemirujućim' i 'strašnim'. 'Kad su povećali dozu počeo sam halucinirati i činilo mi se da krevet na kojem sam ležao pluta. Osjećao sam se jako dezorijentirano i nisam mogao pronaći put do kupaonice. No, pristao sam na pokus jer mi je trebao novac, ali ne bih to ponovio', kazao je.

Zanimljivo je i to da jedan od studenata nije prijavio da već boluje od mentalnog poremećaja te je nakon podvrgavanja ketaminu rekao kako se osjeća puno bolje nego prije.

Međutim, istraživači tvrde kako je cijeli pokus bio pod kontrolom te da nijedan od studenata nije bio u životnoj opasnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene