Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drogama skloniji obrazovaniji

Hrvati od ilegalnih opijata najviše vole marihuanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje je pokazalo kako Hrvati od svih ilegalnih opijata i dalje preferiraju marihuanu.

Naime, agencija Gfk provela je istraživanje o konzumaciji droga na 800 ispitanika od kojih je njih 10 posto, priznalo da je u nekom razdoblju u životu konzumiralo drogu. Na razini cijele države može se tako zaključiti da je čak 350 tisuća Hrvata koristilo ilegalne opijate, a čak 90 posto od tog broja koristilo je kanabis.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge

Drogama skloniji obrazovaniji

Oko 15 posto onih kojima je droga bila ponuđena, a stariji su od 15 godina, koristilo je ecstasy, 9 posto kokain, a 7 posto LSD i heroin.  Njih 44 posto priznaje da poznaje osobe koje se ili drogiraju ili su se nekad drogirali.

>> Djeca čiji su roditelji 'pametniji' više puše 'travu'

Istraživanje je također pokazalo da su drogama općenito sklonije osobe višeg obrazovanja i većih prihoda, u urbanim sredinama, te muškarci. S obzirom na osjetljivost teme, navedeni rezultati predstavljaju procjene na temelju odgovora osoba koje su priznale iskustvo s drogama. Također, ovim istraživanjem nisu bile obuhvaćene sve vrste narkotika.

Marihuana najpopularnija i u Europi

Izostavljeni su amfetamini, zatim takozvane 'kućne droge' odnosno inhalanti kao što su ljepilo, boje, lakovi, lak za nokte, aceton, plin za upaljače i benzin. Prije nekoliko tjedana objavljeno je godišnje izvješće EMCDDA-a (Europskog centra za monitoriranje droga i ovisnosti o drogama) o stanju problematike droga u Europi, prema kojemu je kanabis i dalje najpopularnija ilegalna supstanca u Europi , 22 posto ili 75 milijuna odraslih Europljana je probalo kanabis, a 4 posto ili 14 milijuna je probalo kokain.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene