Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestašica hrane

Stiže li nam globalna glad? Britanski ministar: "Ovo me stvarno brine, moglo bi umrijeti više ljudi nego u ratu u Ukrajini"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Britanski ministar prometa Grant Shapps rekao je da bi nestašica hrane mogla prouzročiti više smrtnih slučajeva nego rat u Ukrajini.

"Glad prouzročena nestašicom žitarica i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu mogla bi uzrokovati više smrtnih slučajeva nego sam rat", kazao je Shapps.

Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..." Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Dodao je da je razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksandrom Kubrakovom o vrsti infrastrukture koja bi se iskoristiti za osiguravanje izvoza ukrajinskog žita.

"Posebno sam zabrinut zbog situacije u Ukrajini, vidjeli smo barbarsku invaziju Putina. Ono što me stvarno brine je da smo vidjeli mnogo života izgubljenih u Ukrajini. No, mogli bismo vidjeti još više izgubljenih života na drugim mjestima u svijetu zbog nestašice žitarica i hrane, čak i više od broja umrlih u ratu", dodao je.

Navodi da je vrlo bitno organizirati siguran prolaz za izvoz žitarica i druge robe iz zemlje, piše Sky News.

"Postoji mnogo potencijalnih načina da se žito i druga dobra izvuku iz zemlje, a potrebne stvari uvezu u zemlju", rekao je Shapps.

"To je neophodno učiniti inače bi moglo doći do velike gladi", istaknuo je.

Na pitanje o tome bi li Ujedinjeno Kraljevstvo moglo poslati vojne brodove u luku Odesa za pratnju brodova koji prevoze žito iz zemlje, odgovorio je: "Ne mogu ulaziti u konkretne detalje, to je jako komplicirano. Uzmimo u obzir i da je voda u blizini luke Odesa minirana".

"Jasno je da bi situacija s Rusijom i Putinom i njihov pristup tome mogli jako otežati. Najbitnije u ovom trenutku je shvatiti da je Ukrajina bila i ostala svjetna žitnica", zaključio je.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene