Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crno tržište zarobljenika

Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Petro Jacenko, glasnogovornik ukrajinskog tijela zaduženog za pitanja ratnih zarobljenika, rekao je da čečenske paravojne formacije aktivno kupuju zarobljenike od Rusa, a zatim ih menjaju za vlastite zarobljene kadrove.

Crnim tržištem ukrajinskih ratnih zarobljenika upravljaju ruski borci. Petro Jacenko, glasnogovornik ukrajinskog stožera za koordinaciju ratnih zarobljenika, rekao je da čečenske paravojne formacije aktivno kupuju zarobljenike od Rusa, a zatim ih mijenjaju za vlastite zarobljene kadrove.

"Bilo je slučajeva da su kupovali naše ranjenike od ruske vojske, odvozili ih u Grozni (glavni grad Čečenije), a zatim ih mijenjali za svoje", rekao je za britanski list The Times. 

Pročitajte i ovo FSB ubio Bjelorusa za kojeg vjeruju da je planirao teroristički čin na sjeveru zemlje FSB ubio Bjelorusa, vjeruju da je planirao teroristički čin u ime Ukrajine

Čečenske snage, pod vodstvom gospodara rata Ramzana Kadirova, bore se na ruskoj strani u Ukrajini tijekom cijele invazije. Međutim, prema The Timesu, posljednjih su mjeseci sve više angažirani u operacijama dalje od prve linije bojišnice, što im daje manje prilika za hvatanje vlastitih zarobljenika i provođenje vlastitih razmjena.

Vjačeslav Levicki, 41-godišnji ukrajinski vojnik, ispričao je novinama o svom zarobljavanju u Doneckoj regiji u veljači prošle godine i kasnijoj prodaji Čečenima. Nakon bitke kod Avdivijke zarobili su ga vojnici Narodne Republike Doneck, okupirane regije u Ukrajini. Otmičari su mu uskratili liječničku pomoć za ranjene noge i trbuh te su ga tukli u pokušaju da doznaju osjetljive informacije, piše Insider.

Ženevska konvencija zahtijeva humano postupanje prema ratnim zarobljenicima, ali je manje jasna po pitanju trgovine zarobljenicima.

Pročitajte i ovo Crvena panda unosan posao ZOO na aerodromu: U prtljazi nosili crvene pande, majmune, zmije, ptice...

Na iznenađenje Levickog, čečenski otmičari postupali su s njim relativno dobro te su mu pružili brzu medicinsku pomoć. No budući da njegove ozljede nisu sanirane ranije, na kraju su mu ipak amputirane noga i obje ruke, izvijestio je The Times.

Procjenjuje se da su ruske snage zarobile oko 4000 ukrajinskih boraca. Od kolovoza prošle godine više od 2500 Ukrajinaca sudjelovalo je u razmjenama zatvorenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene