Obavijesti Video Pretražite Navigacija
erupcija na Islandu

Aktivnost vulkana se smiruje, ali opasnost još nije prošla: "To je najveća nepogoda i problem u ovom trenutku"

Aktualno Galerija Helga Torfadottir Helga Torfadottir Foto: DNEVNIK.hr Smirio se vulkan na Islandu - 1 Smirio se vulkan na Islandu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Smirio se vulkan na Islandu - 2 Smirio se vulkan na Islandu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Smirio se vulkan na Islandu - 3 Smirio se vulkan na Islandu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Smirio se vulkan na Islandu - 4 Galerija 1/6 >>
Naglo probuđeni vulkan 40-ak kilometara od glavnog grada Islanda u srijedu je nešto mirniji, ali vlasti su izdale privremeno upozorenje za stanovništvo zbog moguće emisije otrovnih plinova. Najugroženiji gradić lava zasad zaobilazi.

"Vulkan na Islandu je bio vrlo aktivan prošle noći. "Vatrene fontane" dostizale su možda i 150 metara, a sada su svega nekoliko desetaka metara. Aktivnost se prilično smanjila, pa je sada vrlo stabilno", izvijestila je vulkanologinja Helga Torfadottir.

Za četiri kilometra udaljeni gradić Grendavik, čijih je četiri tisuće stanovnika evakuirano, vijesti su zasad dobre.

"Lava ne teče prema gradu Grindaviku, nego u suprotnom smjeru. Dakle, tu nema opasnosti", komentirao je ministar vanjskih poslova Bjarni Benediktsson

Pročitajte i ovo Damir Habijan - 1 Diskriminacija je diskriminacija Lifestyle ministar? Habijan ne puni naslovnice samo zbog nove pozicije, nego i zbog fotografija koje objavljuje: "Radi se o seksizmu"

Vulkani se bude 35 kilometara južno od glavnog grada Rejkjavika i 20-ak od aerodroma. Zračni promet nastavlja teći.

"Nismo uplašeni. Zapravo smo prilično uzbuđeni zbog ovog. Vidjeli smo erupciju izdaleka", rekli su turisti iz Malazije.

U Rejkjaviku je ipak izdano upozorenje zbog mogućeg zagađenja zraka. Iz utrobe zemlje s magmom ne izlazi samo vulkanska prašina, nego i ugljični dioksid i sumpor.

"To je najveća nepogoda i problem u ovom trenutku. Uz to imamo ustu maglu i pada mnogo snijega. Moglo bi stvoriti neugodne uvjete na Rejkjaviku u idućim satima, ali trebalo bi to biti samo nekoliko sati, jer vjetrovi mijenjaju smjer", kazao je britanski vulkanolog Sam Mitchell.

I ta nagla erupcija pokazala je koliko su vulkani nepredvidiv prirodni fenomen, no jedna od najprosperitetnijih zemalja svijeta s njima se nosi od svog postanka.

Pročitajte i ovo Davor Božinović i Sabina Tandara Knezović GOST DNEVNIKA NOVE TV EU je donijela nova pravila za migrante, ministar Božinović pojasnio što to u praksi znači za Hrvatsku

"To je dio onog što mi jesmo, dio zemlje u kojoj živimo. Očito smo relativno naviknuti, ali je uvijek je to teško", istaknula je tamošnja premijerka Katrin Jakobsdottir.

I vlasti i struka priznaju da na pitanja koiliko će trajati izvanredno stanje i koje su moguće posljedice - nemaju precizan i pouzdan odgovor.

"Moglo bi trajati dugo, a moglo bi i kratko. Tko zna. Ali stigao je baš na vrijeme za Božić. Nadam se da će ostati ovako, ili se zaustaviti, jer mogao bi oštetiti infrastrukturu", dodala je Torfadottir.

U nadi da magma neće probiti nove pukotine, jugozapad Islanda priprema se za nekoliko dana, možda i tjedana, a možda i nekoliko mjeseci izvanrednog stanja.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene