Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nulta stopa tolerancije

VIDEO Nove snimke upada antivaksera na javnu televiziju: Bacaju se po podu i deru, reagirao i premijer

Predsjednik slovenske vlade Janez Jana u subotu je osudio sinoćnji upad prosvjednika "antivaksera" u zgradu slovenske javne televizije.

"Prosvjednici su upadom grubo zlorabili pravo na miroljubive prosvjede. Od nadležnih ustanova očekujemo odlučno djelovanje", napisalo je vodstvo RTV kuće, dodavši da sinoćnji izgred najodlučnije osuđuju i da da slične slučajeve institucije ubuduće trebaju spriječiti.

Kako tvrde na Slovenskoj televiziji, prosvjednici koji se protive protuepidemijskim mjerama i cijepljenju već se mjesecima okupljaju pred ulazom u njihovu zgradu, vrijeđajući i ometajući zaposlene i goste.

"Poštujemo pravo na slobodno izražavanje, ali se zauzimamo da se komunikacija odvija na doličan način", navodi se u priopćenju, te dodaje da je sinoćnji izgred i upad u prostorije televizije ujedno i napad na slobodan i nezavisan novinarski rad.

"Svako demokratsko društvo prema ovakvim incidentima mora imati nultu stopu tolerancije", navodi vodstvo RTV Slovenije.

Napad je osudilo i slovensko novinarsko društvo, a ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na Twitteru je najavio da je zbog takvih događaja potrebno zaoštriti kaznene odredbe zakona o javnom redu i miru.

Skupina prosvjednika koji se protive protuepidemijskim mjerama i cijepljenju protiv koronavirusa u petak je upala u prostorije javne RTV kuće, a uspjeli su ući i u redakciju informativnog programa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ozlijeđeno 12 policajaca VIDEO Oko dvije tisuće antivaksera napalo zgradu televizije: Palili automobile i bacali kamenje

Pročitajte i ovo Postotak građana cijepljenih prvom dozom A živimo od turizma Zašto se više od polovice građana Hrvatske uporno ne želi cijepiti i kako ih nagovoriti na to? Psihijatar objašnjava: "Imamo situaciju da nitko nikoga ne čuje"

Prema informacijama medija, prosvjede ispred zgrade RTV Slovenija u središtu Ljubljane već mjesecima organizira manje poznata populistička skupina Osviješteni stanovnici Slovenije koju vodi nekadašnji bojnik Slovenske vojske Ladislav Troha, poznat i iz prethodnih godina po prosvjedima pred parlamentom.

Janša osudio upad

Upad u zgradu RTV Slovenija ili bilo koju javnu zgradu "nema nikakve veze sa slobodom izražavanja nego predstavlja nasilje nad tom slobodom", napisao je Janez Janša u Twitter poruci.

"Treba učiniti sve da se svako samovoljno i nasilno prisvajanje javnog prostora i prijetnje osudi i kazni, po jednakim kriterijima, uvijek i svugdje", napisao je Janša.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene